Jedrenjaci isplovili iz zaborava

Jedrenjaci isplovili iz zaborava

Ferdinand Nani Trenc i Zrinka Ettinger Starčić objavili su krajem prošle (2019.) godine knjigu „Isplovile iz zaborava“ u nakladi Lošinjskog muzeja. Knjiga je informativna, edukativna i poticajna. 

Naime, ovaj povijesni pregled naše brodogradnje podsjeća nas da smo mediteranska zemlja i da brodogradnja treba postati ili ostati naš gospodarstveni prioritet te poticati kako velika tako i mala brodogradilišta, kao primjerice ono u Nerezinama na Lošinju. 

Osnovne namjene knjige su: izbor i prikaz onih jedrenjaka, od kojih su neki većini struke manje poznati ili su potpuno nepoznati i zaboravljeni, mada su većinu njih gradili i do 500 godina (!!!) i korisno su služili pomorcima područja Istarskog i Kvarnerskog Primorja s otocima. To je područje miješanih kultura (hrvatske, talijanske i slovenske) manje povijesno obrađeno (u usporedbi sa recimo Dubrovnikom) pa je bilo vrijeme da se obradi povijest brodova, posebno trgovačkih. 

U knjigu je upleten i pozitivan, a i negativan utjecaj duge mletačke nadvlade ovog područja i izrazite inovativnosti istarskog i Kvarnerskog Primorja –  brodograditelja i pomoraca. Razdoblje predstavljenih jedrenjaka je 800 godina, znači približno od 4. križarskog rata na dalje.

zghg

Knjiga obuhvaća deset najpopularnijih trgovačkih jedrenjaka, tehničke nacrte i makete izrađene iz hrastova i kruškova drva. Tu je i rječnik naziva za pojedine dijelove lađa, njihove jarbole, kobilice (gredelje) i njihova jedra. Svaka maketa pomno je objašnjena kako je i odakle preuzeta, a predstavlja slavnu našu povijest brodogradnje: krčki teretni jedrenjak iz 13. stoljeća, medulinski jedrenjak iz 15. stoljeća, lošinjska gripa, marsilijana, senjski fregadun, svi iz 17. stoljeća, mletačka pulaka iz 18., sjevernojadranski trabakul i lošinjski loger iz 19. stoljeća, bracera, te istarski bragocet iz 20. stoljeća. Uz svaki je brod , odnosno maketu detaljan opis izvora te kako je računalno izveden u tri D. 

Pravi je užitak gledati, jednako tehničke nacrte, kako i njihove majstorski izrađene makete, koje predstavljaju dragocjeno muzejsko blago. 

Još više veseli vidjeti rekonstrukciju stvarnog lošinjskog logera koji je punim jedrima zaplovio plavim Jadranom.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp