Maja Bosanac – Održivost i etika života i poslovanja

Maja Bosanac – Održivost i etika života i poslovanja

Maja, možete li nam za početak reći nešto o sebi?

Vlasnica sam agencije Eventful koja se bavi organizacijom prvenstveno održivih događaja i prvi sam EEE Event Manager u Hrvatskoj. EEE je oznaka za Ecology, Ethics and Efficiency što su mi i temeljna načela u poslovanju. 

  • Gdje ste dosad brusili znanje u području organizacije događaja i što vas je navelo da se bavite ovim poslom? 

Nakon završenog diplomskog studija Analiza i poslovno planiranje, otišla sam u Englesku i završiti diplomski studij na temu Global Meetings and Events Manager. Na studiju u Engleskoj jedan od predmeta je bio Sustainability and Ethics in Events. Slušajući profesore o važnosti održivosti i etike u poslovanju, odlučila sam da je to jedan pozitivan smjer u kojem bi svaki event manager trebao krenuti. Nakon završenog studija zaposlila sam se u nekoliko agencija kako bih stekla praksu u organizaciji evenata, te u konačni odlučila pokrenuti svoju agenciju.

  • Što Vas je potaknulo da pokrenete ovaj potpuno novi biznis na hrvatskom tržištu održivi eventi koji zadovoljavaju ISO standarde?

Eventful kao agencija vjeruje kako održivi eventi nisu samo dio trenda koji je svuda oko nas, već su uistinu potrebni svima nama želimo li sačuvati planet na kojem živimo, te kako bismo osigurali bolji život za generacije koje dolaze. Upravo iz tog razloga poštujući ISO standarde održivosti i educirajući se o naprecima u industriji radimo organizaciju ali i konzultacije vezano za održivost evenata. 

  • Možete li nam detaljnije objasniti što obuhvaćaju održivi eventi? 

Održivi eventi su dizajnirani i organizirani na način da minimiziraju potencijalne negativne utjecaje, poput emisije CO2 ili odbacivanje materijala koji se ne mogu reciklirati u prirodu, te za sobom ostavljaju pozitivne utjecaje na zajednicu, okoliš i sve sudionike takvog tipa eventa. 

Najveće benefite takvog utjecaja možemo vidjeti u snižavanju troškova za organizaciju istih, pa sve do slike kakvu određeni event ima u različitim javnostima zbog odluke o organizaciji upravo jednog takvog – održivog eventa. 

Svakako ne trebamo zaboraviti niti utjecaj na samog sudionika takvog tipa eventa koji ima osjećaj da dobiva veću vrijednost na samom eventu, ali i povećanje zadovoljstva kod percepcije da je sudionik održivog eventa koji ima manji utjecaj na okoliš.  

Ono što je meni izrazito važno kod takvih evenata je činjenica da organizatori koji organiziraju takav tip eventa imaju i samim time dodatnu priliku za promjenom, inspiracijom i poticanjem svih sudionika u organizaciji, na održiv život i podizanje svijesti o održivosti i koliko nam ona može pridonijeti u cjelokupnoj kvaliteti života. 

Ponekad se to može vidjeti u sitnicama poput dobro odrađenih konzultacija u smjeru održivog eventa i promjene razmišljanja klijenta, ali i zadovoljstvom kad se unesu parametri eventa u alate pomoću kojih se može mjeriti učinak takvog eventa u odnosu na one koji nemaju fokus na održivost. 

  • Koji su Vaši daljnji planovi unutar agencije, daljnji ciljevi, ali i očekivanja? 

Trenutno sam u procesu edukacije klijenata kojima objašnjavam zašto im trebaju održivi eventi, kako bi uvidjeli da to nije nešto od čega treba strahovati, jer kada god se događa neka promjena i kada se nešto radi na nov način, u ljudima se javlja neki strah od nepoznatog. 

Smatram da ćemo svi mi, ako se taj edukativni dio odradi kvalitetno, postati kudikamo svjesniji da se podiže stepenica za organizaciju evenata i prema samim agencijama, te sam u toj situaciji spremna konzultirati i agencije, kao i organizirati edukacije, kako bismo svi zajedno napravili jedan veliki korak prema naprijed za dobrobit sviju nas.

Ono što je sljedeće za moju firmu je to da radim na dovođenju ISO certifikata koji se odnosi na organizaciju održivosti u Hrvatsku koji ću svakako prvo primijeniti na svojoj agenciji i odraditi certifikaciju. 

Korak nakon toga je uvođenje certifikata za održivost evenata na razini pojedinačnih evenata, ali i njegovih segmenata, koje ću s radošću ponuditi tržištu i klijentima.

A ono na što sam svakako najviše ponosna u ovoj godini je – prva u potpunosti održiva konferencija u Hrvatskoj pod nazivom Mind, Body and Soul, koja će se održati od 2.-4.10.2020. u Novi Spa Resortu, u Novom Vinodolskom. Namijenjena je svima koji žele raditi na svom osobnom rastu i razvoju, poboljšati kvalitetu života i prehrane ali i naučiti s kojim alatima će to sve postići. Tema konferencije se nekako sama nametnula, budući da želim spojiti održivost u organizaciji evenata s održivosti nas samih. Više informacija se može naći i na Facebook profilu Eventfula ali i na web stranici www.mindbodysoul.eventful.hr

Voljela bih da ljudi razmisle o tome gdje su sada u svome životu, da se zaustave u ovoj gužvi barem na jedan vikend i u potpunosti posvete sebi i unaprjeđenju sebe, a samim time će i ostali pozitivni efekti uslijediti, u to sam više nego sigurna. Više informacija možete pronaći na web stranici agencije Eventful: www.eventful.hr.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp