Kako bi lijepo moglo biti…

Kako bi lijepo moglo biti…

Nema se puno toga reći, ali ono što se kaže mora se dovoljno puta ponoviti da probije zvučni zid čuvara javnosti. Živimo u doba licemjerja i ne treba bit niti posebno pametan niti hrabar da bi se to zaključilo ili napisalo. No ako imenujete bilo koga od tih licemjera, naravno, osuđeni ste na proces kakav ni Kafka u njegovo amatersko doba nije poznavao. 

Živimo dakle u doba licemjerja, svi pa i ja. I kako svi paze da se ne nađu na popisu onih koji će debljati prihode takozvanih političara (u osnovi nerijetko vozača, vodoinstalatera i sličnih inače časnih zanimanja) ni ja neću imenovati nikoga premda svi mi jako dobro znamo o kome je riječ.

Naši su političari licemjeri, vjerske su hijerarhije licemjerne, akademska je zajednica –  zajednica licemjera koja se poziva na autonomiju i akademsku čast. Poslovni ljudi su svoje licemjerje skrili iza ugovora i preimenovanih tvrtki. Banke svoje kamatarsko licemjerje skrivaju iza bankarske tajne i u sitnim redovima napisanim dodacima ugovora. Javni servis izigrava javni servis a licemjerno prikriva parastrukturu koja profesionalno odrađuje najvažnije kadrovske i financijske projekte.

Župani su licemjeri, lokalni šerifi otvoreno ismijavaju javnost, zdravi razum, ali i svoje šefove. Moral je skliznuo u vulkan politike koja se pretvorila u sredstvo sitnih prevaranata da legaliziraju svoju djelatnost i pritom zarade atribute kao što su ‘uvaženi’, ‘gospodin’, ‘zastupnik’

Licemjerni su branitelji i oni lažni i oni pravi. Pravi branitelji odavno su mogli shvatiti što se događalo dok su se oni borili. Znaju također da među njima ima toliko kukolja da je i sam pojam branitelja postao moralno dvojben. (Da ne govorimo o tome da do rata nije moralo doći…). Oni lažni branitelji, koji su u pravilu i najglasniji, licemjeri su prvoga reda. Oni uzimaju plodove nečega što im ne pripada i pritom nezajažljivo traže više moći, utjecaja, fotografija s važnim osobama, nadzornih odbora, šofersko-obavještajnih poslova koji se rade u fušu i sl.

Mediji su širitelji ideje licemjerja. Umjesto da na to licemjerje svakodnevno ukazuju i raskrinkavaju malograđanski poratni mulj koji okoštava u mafijaške skupine umrežene s pravosuđem i policijom – mediji i dalje zabavljaju svoje čitatelje, gledatelje, slušatelje, surfere – trivijalnostima.

Kad smo svi licemjerni onda naravno nitko nije licemjer, jer je to postao ključni svjetonazor opstanka. Zadnji ostaci svijesti o mogućnosti drugačijega viču iz sveg glasa da se svi mediji, svi novinari, sva kritička svijest, svi pošteni službenici u svim mogućim službama ujedine u kolektivnom urliku kojim će iz svojih dresiranih svijesti izbaciti virus licemjerja i početi čistiti usko grlo koje sve koči.

To usko grlo najslikovitije se može predstaviti slikom promućurnog čovjeka sa sela koji je po dolasku u grad shvatio da ako dobije visoku političku poziciju, da to znači da je unaprijed od svega amnestiran. On može sredstvima poreznih obveznika kupovati ljude i usluge, može nekažnjeno kažnjavati sve koji mu se suprotstave, dijeliti stanove, sufinancirati projekte, postati mecena kulture, ljubitelj glumica, manekenki i drugih glasnogovornica. On može uvesti svoj sustav vrijednosti. Može imati svoju lokalnu policiju kamufliranu u kumove. On može sve jer je virus protiv kojega nije pronađeno cjepivo.

A zapravo, u svima nama je antivirus koji preko noći može protjerati kugu iz naših gradova i sela.

Umjesto što dišemo zrak koji nam u konzervama prodaju političari, mogli bismo udahnuti punim plućima.

Kako bi lijepo moglo biti!

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp