Kreteni u Karanteni

Kreteni u Karanteni

Uz tisuće humorističnih videa na temu korona virusa ovih je dana na društvenim mrežama osvanuo jedan osebujan video spot i pjesma koja je baš svima stavila osmijeh na lice u ovim sumornim danima.

Baby Dooks, član legendarnog, zagrebačkog, reperskog dvojca Bolesna braća, umjesto svog Bizze u aktualnom hitu “Kreteni u karanteni”, suradnju je ostvario sa svojim cool sinom Maksom. Tako je “Dooks Junior” s tatom napisao originalan tekst za pjesmu, otpjevao ju te također i odglumio svoju ulogu u spotu koji su sami snimili u kućnoj karanteni mobitelima. Montažu od  kućnih uradaka složio je režiser I montažer Danijel Tipura Tipi. Cijeli projekt nastao je spontano opisujući svakodnevnicu u kućnoj karanteni oca i sina.     

Koliko god ovaj naslov pjesme Baby Dooksa i njegova 11-godišnjeg sina Maksa grubo zvuči, zapravo je potpuno istinit. Svi smo na neki način poludjeli preko noći u zadnjih mjesec dana na ovu situaciju nastalu širenjem korona virusa (službeno COVID-19) u cijelom svijetu. Gotovo je nestvarno kako brzo su nam se životi preokrenuli, kako smo uglavnom promijenili životne navike i postali na neki svoj način “kreteni”. Ne ide se u školu, na fakultete i sport,  kupuju se sumanuto namirnice koje nam trebaju ili ne trebaju, skladište se boce i boce dezinficijensa i higijenskih potrepština te wc papira kao da smo do sada bili neandrtalci koji to sve nisu trebali ni znali koristiti. Djeca uče isključivo preko interneta i TVa, igrališta zjape prazna i kada sunce sije, ljudi izlaze na ulice poput kirurga s maskama i rukavicama, nikada se nije manje vozilo, družilo, radilo, a putovanja su trenutno nezamisliv san. Mirujemo doma, uglavnom ne radimo (čast izuzecima kojima se posebno zahvaljujem ovim putem), ne planiramo ništa za blisku, a niti daleku budućnost, skromniji smo nego ikada, a o brizi za najstarije i najbliže da ne govorimo. Neki čak idu toliko daleko da piju tablete za smirenje, dezinficiraju sve namirnice iz dućana, ne izlaze uopće van tjednima, …. Baby Dooks sve to lijepo opisuje i slikovito prikazuje u svom hitu. Koliko lucidno zvuči i izgleda njegova satirična pjesma. Jer, kada malo bolje razmislimo, ona uopće nije daleko od istine.

Da li je to sve potrebno? Da li je korona zaista toliko opasana ili samo obična gripa? Hoćemo li svi pomrijeti ako se ne držimo strogih uputa ili je to samo zastrašivanje raje? Hm….          

Stotine pitanja i još više nepoznatih odgovora vrzma nam se po glavi iz dana u dan, ili bolje rečeno, iz sata u sat. Strah i nedoumica koji su se uvukli u svaku poru našega života priznali mi to sebi ili ne pretvara nas u svojevrsne ”kretene” . 

Gotovo nemoguće pretvorilo se u moguće: Država nas je u hipu disciplinirala i ustrojila, čak i nas Balkance/mediterance, pa smo tako čak prvi u svijetu na ljestvici mjera za zaštitu od koronavirusa???!!!

Sve je stalo i dalje stoji. Do kada? Nitko to ne zna.

Da li ćemo dobiti odgovore na sva naša pitanja? Vjerojatno ne, ali ono dobro u cijeloj toj korona priči je da umjetnici i  dalje stvaraju,možda i luđe i kreativnije nego u idealnim uvjetima u normalna vremena. Možda korona probudi i neke nove kreativne ideje koje će ovaj svijet učiniti ljepšim i boljim. 

Možda sam princeza koja živi u oblacima, ali barem se nadam i pozitivno maštam, a to je, kažu stručnjaci, sada najvažnije. Bez depre, molim vas. Zato, dragi čitatelji Epohe, slušajte dobru glazbu, čitajte dobre knjige, gledajte dobre filmove, smijte se dobrim vicevima i maštajte što ćemo svi mi kada sve ovo prođe.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp