Što je prodavala zagonetna Molly Malone?

Što je prodavala zagonetna Molly Malone?

Rijetko će koji posjetitelj irskoga glavnog grada odoljeti fotkanju s Molly Malone. Jedra djeva Molly nije prodavala ni mandarine ni dinje, već školjke, a pjesma o njoj vremenom je postala toliko popularna, da je proglašena neslužbenom himnom Dublina.

Balada je to o prekrasnoj mladoj ribarici koja je – prodavajući svoj ulov na ulicama Dublina – zapela za oko lokalnom pjesniku. Pjesma opisuje Molly koja gura svoja kolica prodavajući svježe školjke, baš kao što su to činili i njezini roditelji prije nje, umire od groznice te se vraća kao duh koji luta gradom.

Iako se smatra tradicionalnom irskom baladom, zapravo se ne zna odakle potječe pjesma i je li Molly Malone uopće postojala. Naime, pjesma je prvobitno objavljena u SAD-u krajem 19. stoljeća i pripisana je škotskom skladatelju Jamesu Yorkstonu. Premda je moguće da se ova verzija temelji na starijoj irskoj narodnoj baladi, znalci tvrde kako njezina melodija i tragikomični tekst više nalikuju stilu koji je u viktorijansko doba bio popularan Britaniji.

E da bi se stvar još malo zakomplicirala, u knjizi pjesama “Apollo’s Medley” objavljenoj sto godina prije (1791.) u Engleskoj pronađena je 2010. još jedna Molly Molone. Ta je Molly živjela na poluotoku Howthu, u ribarskom kvartu na sjeveru Dublina, a opisuje pjesnikovu čežnju da s njome podijeli krevet. Otkriće ove pjesme pridonijelo je špekulacijama da je ova ljupka dama prodavala nešto više od morskih plodova. Nimalo sramežljivo njezin autor opisuje kako će “rikati i stenjati sve dok ga ne smiri u svojoj postelji”.

Unatoč brojnim nesporazumima oko njezina lika i djela, Dublin je u bronci ovjekovječio svoju zagonetnu junakinju i njezinu kariolu te je 13. lipnja proglašen Danom Molly Malone.

A što se priče tiče, ne daju Irci na svoju Molly.

Vjeruju kako je bila poželjna, ali čedna, jedinica u oca i majke koji su je čuvali kao zjenicu svog oka. Odmalena vrijedna i poslušna. Nikada nije radila probleme.

Tandrkajući kolicima kroz kamene dublinske ulice, često je prolazila pokraj krčme, gdje bi redovito nalazila kupce među raspoloženim gladnim gostima. Pa bi prodala par školjaka koje bi muškadija na mjestu sasrkala, kako bi sljedeće pivo lakše kliznulo. Upravo tu zapela je za oko lokalnom mangupu koji je solidno nakresan u žaru strasti znao nabaciti poneki stih. Pogrešno je pretpostavio kako će, uz pristojnu dozu laskanja, sve odraditi kao vic. Nije išlo. Pa joj je krenuo sricati rime. I dalje nije željela imati ništa s njime.

Sustavne “košarice” nisu ga cijepile protiv zanosa za neuhvatljivom Molly te je, iako je ona smatrala kako je jasno i glasno odbila njegova udvaranja, oholi uspaljenac u svakom njezinom pristojnom pogledu vidio natruhu moguće ljubavi.

Nakon nekog vremena, kada mu se konačno upalila lampica te je shvatio da od strastvenog žara s njome neće biti ništa osim pjesama, stihovi su mu postali vrlo smioni te su razigranim momcima za šankom dali naslutjeti kako vrijedna Molly danju trži školjke, a noću za novac otvori svoju – školjkicu.

Zafrkancija je bila vrhunska i svidjela se svima koji su za njom potajno žudjeli, a uporno ostajali kratkih rukava. Pa su joj počeli dobacivati kada god bi prolazila i dozivati je da im se pridruži.

Zbrojila je Molly dva i dva u roku keks. Dovitljiva kakva je bila, rado im se sljedeći puta pridružila, s njima popila koju pintu, veselo zapjevala i razgalila im srca.

Svome je maštovitom pjesniku čak nekoliko puta šeretski namignula, dok bi joj naramenica haljinice nedužno kliznula s ramena.

Gladnu i darežljivu ekipu koja joj je plaćala runde, odlučila je počastiti onim što je imala: svježim školjkama. Puna je košara planula u trenu.

Eh, kasno je banda shvatila kako im je lukava Molly pokvarene pizdice poslužila. Dok su jedan za drugim trčali ispuštajući neopisive sadržaje na sve tjelesne otvore, načisto im je prisjeo život te su ubuduće snalažljivu Molly odlučili ostaviti na miru.

Tako sam je ukratko ja vidjela, a sad, je li uistinu bilo baš tako ili potpuno drugačije, vaša je pretpostavka jednako točna kao i moja. Ili kako bi se reklo: “Your guess is as good as mine!”

 

Za potpuni doživljaj upalite zvučnike 😃

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp