Dajmo svoj doprinos što skorijoj sanaciji HGZ-a

Dajmo svoj doprinos što skorijoj sanaciji HGZ-a

Dragi čitatelji Epohe, ljubitelji klasične glazbe i kulture općenito, prije svega dragi Zagrepčani…

Epoha je portal koji svakodnevno prati zbivanja u kulturi i društvu, kako lijepa, tako i ona tužna te vas ovim putem molimo za malo vaše pozornosti. 

Svi znamo koliko nam je straha i stresa, a mnogima i materijalne štete, nanio ubitačni virus Covid-19 i razorni potres koji se dogodio 22. 03. 2020. godine u Zagrebu. Stradale su mnoge firme, institucije i privatne građevine.

Jedna od povijesnih građevina u samoj jezgri grada u Gundulićevoj 6-6a je prelijepa povijesna palača Hrvatskoga glazbenog zavoda koja je tog kobnog jutra također teško stradala.

Većinu nas uz ovu zgradu vežu neke lijepe uspomene bilo da smo išli na odlične klasične koncerte, pohađali tamo glazbenu školu ili zadnjih godina dolazili na kulturne ili poslovne događaje. HGZ je jednostavno povijesno, kulturno ili bolje rečeno kultno zagrebačko mjesto u srcu grada. O njegovim ljepotama možete se prisjetiti na stranicama www.hgz.hr

Zgrada HGZ  izgrađena je 1876. a 1895. uz nju je izgrađena još jedna s manjom koncertnom dvoranom za potrebe glazbene škole koju je otvorio austro-ugarski car Franjo Josip II osobno.

U njoj su svirali mnogobrojni poznati glazbenici poput Franza Listza, Richarda Straussa, Vatroslava Lisinskog, operne dive Milke Trnine i mnogobrojnih drugih.

Važno je napomenuti da je HGZ utemeljen od Udruge građana u čijem je vlasništvu i dan danas, te nije državna niti gradska institucija, već se financira od svog glazbenog programa, najma prostora, sponzora, svojih članova i donatora, kao što su Ministarstvo kulture i Grad Zagreb. Izuzetno aktivna ravnateljica HGZ-a Romana Matanovac Vučković od 2018. sa svojim je ravnateljskim timom i aktivnim članovima učinila zaista puno skupivši i investirajući preko 1.400.000 kuna, uz redovne troškove HGZ-a, u obnovu pojedinih dijelova zgrade koji su bili u iznimno lošem stanju (veliki prozori na obje dvorane, kompletno preuređenje sanitarnih prostora u prizemlju i uz dvorane uz kompletno uređenje cijele sanitarne vertikale i instalacija, obnova parketa u Velikoj dvorani i predvorju, dubinsko čišćenje kamena na stubištu i podova u prizemlju i uz dvorane, novi tepisi) te su planirali i  daljnje korake poput muzeja glazbe, kavane itd..
Brojnim promidžbenim aktivnostima podiglo se zanimanje javnosti za prostore HGZ-a i popis rezervacija za najam dvorana bio je impresivan i najavljivao je odlične prihode do kraja ove, ali također i naredne godine.

I onda je sve stalo zbog zabrane javnih okupljanja uslijed pandemije uzrokovane virusom COVID-19. Prekid rada prekinuo je dotok novca. A onda je slijedio i koban potres koji je dodatno otežao već ugroženu situaciju HGZ-a.

Zgrada je, prema prvoj procjeni, statički sigurna, ali materijalna šteta je golema. Gotovo svi zidovi su popucali, nadvoji iznad vrata i prozora su ozbiljno oštećeni, strop Velike dvorane je devastiran, a najveći štetu je pretrpjelo krovište koje predstavlja ozbiljnu ugrozu, ne samo za zgradu već i za okolne zgrade te ljude na ulici. 

Pravi razmjeri cijele štete i točna procjena još se nezna, ali devastirano krovište je akutan problem (posebno radi kiše), pa bi šteta mogla biti i veća od sadašnje. Fotografije i film https://youtu.be/rcaSGs1PHwY  govore sve.

Vaša pomoć nam je u ovom trenutku potrebna više nego ikad.


Pokrenula se kampanja za prikupljanje sredstava i zato molimo sve vas da se pridružite svojim financijskim doprinosom u obliku donacija, a jednako tako maksimalno promovirate kampanju među svojim prijateljima i znancima.
Detalje o kampanji potražite na: https://www.hgz.hr/donacije/

Cilj je prikupiti prvih 800.000 kn za obnovu krovišta na temelju grube procjene. Svaki iznos je dobrodošao. 

Uz želju da ostanete zdravi u ova teška vremena, prenosim svoje i pozdrave Romane Matanovac Vučković, predsjednice Hrvatskog glazbenog zavoda i zahvaljujem vam na svakoj, pa i najmanjoj donaciji unaprijed.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp