Karikature Dragutina Dade Kovačevića

Karikature Dragutina Dade Kovačevića

U posljednji tren prije zabrane javnog okupljanja zbog pandemije u Galeriji Az u Zagrebu bila je otvorena (ali odmah i zatvorena) izložba karikatura Dragutina Dade Kovačevića. Nastavio je on svoju karikaturalnu aktivnost i na društvenim mrežama, a često je gost i prognozeru Vakuli kada na televiziji objavljuje vremensku prognozu uz Dadinu karikaturu. Dado, kako se potpisuje na karikaturama, priprema ovih dana već jedanaestu godinu Međunarodnu izložbu karikatura Oskarfest u Osoru na otoku Cresu. Odaziv na tu izložbu je velik i na njoj izlažu autori iz pedesetak zemalja svijeta, entuzijastički podržavajući festival koji u svim ovim godinama, bez obzira na kvalitetu radova i smijeh koji oni šire, nije uspio privuči donatora koji bi financirao nagrade, kao što je to običaj na drugim festivalima. Oskarfest ima taj šarm da je žiri koji odabire naj-karikaturu sezone međunarodna publika iz redova posjetitelja-turista koji na glasačkim listićima upisuju svoj izbor. Zanimljivo je da se mišljenje publike od kojih glasaju njih oko 2000 jer izložba u Društvenom domu Osora traje dva do tri mjeseca, da se njihov izbor vrlo često poklapa i s mojim, likovne kritičarke, što govori da ljudi traže optimalnu karikaturu, koja ima svoj nukleus humora koji izvire iz likovnosti; jer naime, sve su to karikature bez riječi i zato su razumljive svakome bez obzira na jezik.

I kako kaže poslovica: smijeh je lijek. Tako nas i ovih nemilih dana u doba strogog režima i samoizolacija Dado nasmijava svojim likovnim dosjetkama i humorom koji odagnaje ozbiljnost svakidašnjice. Izmislio je zabavnu igru kockom proizašlu iz trenutne situacije, koja se, za razliku od poznate igre „Čovječe ne ljuti se“, zove „Čovječe ostani doma“; a traži da igrač bude negativan, i da osvoji što manje. Naime na kocki su umjesto točkica s brojevima  od jedan do šest naslikani simbolili virusa Kovid 19. Duhovita je i ona stara Dadina karikatura „Molim jednu običnu gripu!“ koja je aktualizirana novim virusom, a sadrži sve prethodne prijetnje ljudima od kravljeg ludila, sarsa, pričje gripe, side i koječega što nam se ovih posljednjih godina naslagalo kao prijetnja. Čovjek se, naime, svjestan da se od nečeg mora razboljeti, odlučio za poznatu bolest.

U vještom crtežu Dado kao vrsni grafičar naslikao je i prazničku zastavu Prvog svibnja, koja se koristila i za sve druge oblike borbe za ljudska prava, parafrazirajući onu internacionalnu: „Proleteri svih zemalja ujedinite se“ u aktualnu situaciju globalne zaraze: „Proleteri svih zemalja razmaknite se“, na onih obaveznih 2 metra sigurnosnih mjera.

Dragutin Dado Kovačević akademski je slikar minimalističkog opredijeljenja. Pored karikature strast mu je ručno oslikavanje tekstila. Prepoznat na međunarodnom planu. Dva puta ušao je u Grapisovu knjigu selektiranih najboljih autora grafičkih rješenja za t-shirt. 

Eto nam Dadinih karikatura za malo smijeha i veselja u ovim ozbiljnim danima.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp