Art eko – šuma bijenalna je izložba ULUPUH-a

Art eko – šuma bijenalna je izložba ULUPUH-a

Otvorena svim medijima primijenjenih umjetnosti, tema izložbe je dovoljno široka, aktualna i inspirativna da joj se autori mogu posvetiti a da pritom nisu „ilustratori“ kustoskih ideja. Svaki ovdje prezentiran rad nosi obilježje autorskog rukopisa i ostaje prepoznatljiv. 

Ono što povezuje sve radove bilo da je to moda, nakit, keramika, fotografija, land art, grafika, asamblaž, lutka, karikatura, foto-strip ili instalacija, startni motiv je isti: ekološka osvještenost širi se umjetnošću  u težnji da doprinese ispravnim vrijednostima života.  

Autori bi se mogli grupirati prema mediju izražavanja, ali, čini mi se zanimljiviji pregled njihovih osobnih pogleda na poticajni ekološki problem. 

Duhovito i radikalno zamišljena je instalacija Ines Zrnc Gregurine koja simbolički upozorava o šumi kao izvoru kisika, koji bahato i nemarno ignoriramo sve do trenutka kada uništavajući izvor (zbog pretjeranog bogaćenja pojedinaca), ubijamo sami sebe. Smrt šuma smrt je čovječanstva! 

Ima li jasnije poruke o ekološkoj povezanosti svijeta! 

Važnost pošumljavanja (koju smo u Hrvatskoj nekako zapustili u posljednjih pedeset godina!) ističu metaforički  umjetnici keramikom, skulpturom, tapiserijom, grafikom, tekstilom, fotografijom, dizajnom. 

Lijepo je spoznati kako šuma, drvo, lišće, njezina kora i ukupno zelenilo može nadahnuti umjetnike na oblikovanje svojih artefakata u kojima je ugrađeno ponešto od materijala, struktura, boja, vlati prirodnog porijekla s asocijacijom na rast, raskoš pa i ljepotu suzdržanih, profinjenih odnosa u kojima umjetnici prirodnoj ravnoteži dodaju onu plemenitu duhovnu draž. To se ponajviše odnosi na oblikovanje nakita, ali i modu. Šuma je i tajanstvena i erotična, životna na svaki način. Na izložbi u Galeriji ULUPUH i na njezinim web stranicama možemo vidjeti svu raznolikost i maštovitost  izlagača. 

Manifestacija Eko art sazrela je za prihvat još većeg broja autora i veći prostor izlaganja.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp