Intervju

Intervju

Uvijek reci istinu. Nikada nemoj obmanjivati ili lažima zavoditi osobu koja te intervjuira. 

Ako Ti se postavi neugodno pitanje, nikada nemoj reći: „Nemam komentara!“, jer će to na vrlo jasan način reći da si osoran, grub, prost, nepristojan, neuljudan. Nikada nemoj vrijeđati novinara. 

Umjesto toga novinaru reci: „To je dobro pitanje, ali Vam ja, na žalost, u ovom trenutku ne mogu na njega odgovoriti. Nadam se da me razumijete… Ostajemo u vezi.“ Pri tom ostani miran, s osmijehom, staložen, opušten i ljubazan. 

Novinar će možda opet postaviti isto pitanje. Odgovori jednostavno: „Rekao sam Vam sve što znam i mogu u ovom trenutku o tom pitanju, odnosno o tom problemu reći.“

Prije intervjua dobro je upoznati novinara.

Budi uvijek iskren, otvoren, kratak, jednostavan i jasan. Svoj odgovor smjesti u kratku vremensku jedinicu. Budi uvijek argumentiran, razumljiv, koristi se jednostavnim riječima, izbjegavaj teške tehničke ili strane izraze. Nikada nemoj težiti verbalnim atrakcijama, ili, ne daj Bože, sukobima i svađama. Budi pozitivan. Drži se teme. Ne izbjegavaj odgovore. Budi spontan. Budi human. Budi topao. Budi tolerantan. Budi strastven i dinamičan. Govori uvjerljivo, sa strašću i uz pozitivnu emocionalnu energiju. Posebno vodi računa da se ne daš izazvati i da uvijek budeš spreman odgovoriti, a ne reagirati na eventualne provokacije. Svojim pogledom i svojim držanjem iskreno izražavaj radost, sreću, iznenađenje, zadovoljstvo, ali i tugu.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp