Ima li ime moje ime?

Ima li ime moje ime?

Koliko često razmišljamo o našim imenima? Možda bi se netko mogao zapitati – Što uopće znači jedno malo ime? Jer, većina naših imena stane u par slova, zar ne?

Mene, eto, znate kao osobu koja se zove Vladimira. Biste li me drugačije gledali da se zovem Ana? Kao jedna od mojih baka. Ili da se kojim slučajem zovem kao moja druga baka, Margita?

Što nam uistinu znače naša imena? I u kolikoj nas mjeri naša imena uvjetuju i obilježavaju za cijeli život? Možda nam čak i zacrtavaju smjer kojim idemo. Taj mali skup glasova, od samo nekoliko slova. Naše ime.

Igra li u stvarnom životu „Nomen est omen“ ili samo u klupama kod Dolanjskog?

Upravo slušam pjesme nekoliko divnih duša koje su obilježile cijele generacije. 

U nekom trenutku svoga života odlučili su stisnuti.

Promijenili su svoje ime i zauvijek okrenuli drugu stranu ploče.

Nemojte me pitati je li im to bio pametan potez i jesu li pogriješili učinivši to. Nema grešaka, dok god je čovjek živ.

Prince, Cat Stevens, Terence Trent D’Arby… Da ne idem dalje izvan glazbenih voda, gdje mi se prvi ukazuje Cassius Clay – Muhammad Ali.

Samo još nešto; kad već pišem o imenima. Tina Turner zvala se Anna Mae Bullock. 

Ike Turner joj je pomogao u karijeri, blago rečeno, ali u naturi joj je naplatio toliko da je godinama kasnije izjavila kako uopće nije pogledala biografski film o njezinu životu: What’s Love Got to Do with It;, u kojem ju je briljantno utjelovila Angela Bassett.

Ne sjećam se kako je glasilo novinarsko pitanje tada, početkom 90-ih, kad je film došao u kina, sjećam se samo jednoga njezinog odgovora.

Novinar ju je pitao nešto u stilu – kako joj se sviđa film. Odgovorila mu je kako je samo jednom došla na probu i vidjela Angelu Bassett, koja je sjajna. To joj je bilo sasvim dovoljno. No, izjavila je da film nije pogledala, niti ga namjerava pogledati, jer čak ni na filmskom platnu ne želi sav taj horor ponovno vidjeti/osjetiti/proživjeti.

Uglavnom nam je svima poznato kako i zašto je pobjegla od Ikea Turnera.

Tijekom mučne brakorazvodne parnice zamolila je časni sud da Ikeu pripadne apsolutno sve ono što je bilo materijalno stečeno tijekom njihove zajedničke karijere. Zatražila je jedino da joj ostave njezino prezime. To joj je bilo iznimno važno. Jer, tko je ikada čuo za Tinu Bullock?

Sud je prihvatio njezinu molbu: Ike je dobio i novac i tantijeme, a Tina svoje prezime.

Samo još malo o imenima…

Cher je, ako niste znali, na sudu izborila pravo da joj na putovnici piše smo “Cher”. 

Prince je svojedobno zažalio jer je promijenio ime u ;The Artist Formerly Known as Prince;

 A sjećate li se kojim slučajem Terence Trent D’Arbya?

Navodno je u jednom trenutku svoga života do kosti osjetio kako mu ime ne odgovara identitetu, u tolikoj mjeri da ga je promijenio u Sananda Maitreya. 

I godinama kasnije izjavljuje kako zbog te svoje odluke nije nikada požalio.

Za kraj, pada mi na pamet jedino legendarni Shakespeare. Napisao je kako bi cvijet koji zovemo ružom, mirisao identično i da mu nadjenemo drugo ime (Romeo i Julija).

Putujmo sretni kroz život, voleći sva slova naših brojnih imena…

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp