Lice tuge ili možda ipak nije


Nedavno sam na jednom portalu pročitao članak o tužnoj prodavačici trešanja s Britanskog trga. U tekstu se navodi kako je prodavačica tužna. No, na temelju čega je donesen takav zaključak? Jedino na temelju njene fotografije. Ali, da li je to uistinu tako? Da li je spomenuta prodavačica trešanja doista tužna?

Ekspresija tuge jedna je od sedam univerzalnih ekspresija i svi je jednako pokazujemo bez obzira na dob, spol i rasu.

Na mojoj fotografiji možemo jasno vidjeti kako izgleda ekspresija tuge. Napominjem da je ovo najteža ekspresija za simuliranje zato jer uključuje najveći broj mišića lica.

Obrve – privučene, a unutarnji dio obrva je podignut prema gore. Privlačenje obrva uzrokuje pojavu okomitih bora između njih. 

Čelo – podizanje unutarnjeg dijela obrva uzrokuje pojavu bora na čelu, ali ne preko cijelog, već samo na središnjem dijelu čela.

Oči – donje vjeđe su lagano napete što uzrokuje karakterističnu pojavu vrećica ispod očiju koje odaju dojam da će osoba zaplakati. 

Usta – rubovi usana su povučeni prema dolje. Donja usna je blago ispupčena. Ovakvo ispupčavanje donje usne, ali puno naglašenije je omiljeni potez male djece kada pokušavaju glumiti tugu.

Brada – napeta, a takva napetost uzrokuje mreškanje kože brade. Ovo je vrlo teško namjerno napraviti. Donja vilica može biti blago povučena unazad.

Nakon što sam objasnio kako izgleda izraz tuge na našem licu, prokomentirat ću fotografiju prodavačice trešanja koja je bila proglašena tužnom. 

Obrve – vanjski rubovi su spušteni. Unutarnji rubovi nisu privučeni.

Čelo – vanjski rubovi naborani. Preko sredine čela nema bora.

Oči – donje vjeđe blago ispupčene.

Usta – rubovi povučeni prema dolje.

Brada – opuštena bez malih nabora.

Prodavačica na fotografiji koju sam spomenuo pokazivala je doduše određene znakove tuge, no prilikom pomne analize bilo koje osobe vrijedno je imati na umu kako ta osoba inače izgleda kada je opuštena. Također treba uzeti u obzir i kontekst. U ovom slučaju to su njene godine. Vjerujem kako prodavačica o kojoj govorimo ima oko 70-tak  godina. U ovoj životnoj dobi događaju se određene promjene koje uzrokuju i promjenu naše fizionomije. Tonus mišića slabi, a to uzrokuje opuštanje kože na licu. Iz toga razloga su i rubovi njenih usana spušteni prema dolje. Ova pojava najvjerojatnije uzrokuje i spuštanje vanjskih rubova obrva prema dolje. A takav oblik nam daje lažnu sliku kao da su unutarnji rubovi obrva podignuti prema gore dok u stvari nisu. Također ova životna dob donosi i probleme s ispadanjem zubiju. Kada prednji zubi ispadnu, usnama više nema što stvarati otpor, pa se usne povlače prema unutra, kao da nestaju, što je i vidljivo na fotografiji. Ovakvo povlačenje usana uzrokuje da se i brada povlači prema gore. Nadalje, pojavljuju se bore koje se zovu „stalne bore“ i koje ne možemo uzeti u obzir kada analiziramo nečije lice, jer takve bore nisu uvjetovane trenutnom kontrakcijom lica. Tako i bore između njenih obrva nisu uzrokovane primicanjem obrva, već su to njezine stalne bore.

Uzimajući u obzir sve navedeno, upitajmo se još jednom – da li je spomenuta prodavačica trešanja doista tužna? Nije. Da li je zamišljena? Je. O čemu razmišlja? To nitko ne zna osim nje.

Ovakva kriva interpretacija emocija ili govora tijela može biti vrlo štetna, na primjer – kod otkrivanja laži ili prilikom razgovora za posao. Ukoliko nismo stručni, može nam se vrlo lako dogoditi da donesemo krive zaključke o nekoj osobi temeljem naše individualne interpretacije događaja, umjesto da sagledamo široku sliku i prikupimo sve potrebne informacije. Osnovno ponašanje (izgled), sadržaj i skup istovjetnih znakova jedini su pravi temelj točne analize nečije neverbalne komunikacije. Budimo odgovorni u tumačenju nečije neverbalne komunikacije i ne uzimajmo si za pravo samo tako nazvati nekoga tužnim, ako on to uopće nije. Možda je najsretniji čovjek na svijetu.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp