Mala krila


Čula sam da si igrač. Zaigrajmo onda igru. Zajedno smo. Razmjenjujemo nježnosti. Držimo se za ruke. Tepamo si, ponekad i tučemo, ali onako iz ljubavi. Pričamo po cijele dane: prvo si dobro jutro i zadnje laku noć. Dajemo si nadimke i družimo se zajedno s našim frendovima. Šećemo dugo držeći se za ruke. Izlazimo na romantične spojeve, ljubimo se i grlimo. A, onda pola noći provedemo opet zajedno, pričajući na telefon dok netko od nas ne zaspi. I tko se prvi zaljubi… gubi.“

Znaš li tko gubi u cijeloj priči? Ja. Muškarci. Zašto? Jer smo slabiji nego žene. Ne u svemu, ali u mnogočemu. Slabi, naročito na žene. I nećemo to priznati, radije ćemo se prsiti. I to je u redu. Tako su nas učili, tako je bilo oduvijek, tako valjda mora biti i dalje. 

Ali, onda budeš muškarac i dalje, pa priznaš da si slab, slab na ženu i na sve što ima veze s njom, jer to je tako i tako je bilo oduvijek i tako mora biti i dalje. I to je u redu. I suprotno općenitom mišljenju, muškarci su ti koji se zaljubljuju prvi. Samo ti to nikad neće reći. Prvi.

Ali će ti pokazati. Ako je zainteresiran, prići će ti. Ti nećeš morati apsolutno ništa, eventualno mu pogledom dati do znanja da si dostupna. Ostalo prepusti njemu. Naravno, pod uvjetom da nisi u muškom društvu. Rijetko tko će imati muda prići ti dok si u društvu bilo kojeg frajera: bilo jednog ili njih deset. Svejedno, nikad nemoj biti sama u društvu njih deset. 

Nepotrebno je objašnjavati zašto. Ako ti on i nakon tvog pogleda odobravanja ne priđe prvi, onda nije muškarac. Što u principu znači da nije za tebe i ne mora ti biti žao. Okreni pogled u drugom smjeru. Osim ako ti se baš jako fizički sviđa. U tom slučaju namjesti svoja muda i kreni k njemu. I pokaži mu kako je to kad ih imaš, odnosno nemaš.

Što reći? Pa s obzirom da su mi cure ulijetale puno puta i s toliko raznolikih uleta popraćenih raznim stavovima, od humora do arogancije, ja bih uvijek izabrao onaj najjednostavniji. „Bok. Možemo li se upoznati?“ Pružiš ruku, baciš osmijeh i predstaviš se. 

Nemaš pojma koliko to pali i koliko je to puta upalilo. I koliko je nevjerojatno seksi vidjeti curu koja ima toliko samopouzdanja, ne arogancije, da priđe nepoznatom frajeru koji joj se svidio i nonšalantno mu pruži ruku. Iako on tu djevojku možda i nije primijetio, iako on možda nije ni razmišljao da će tu večer nekog upoznati, niti je išao za tim, iako je on mislio kako je većina cura ista i kako na tom mjestu neće naći nijednu koja će ga zainteresirati… Pojavi se ona i promijeni cijelu koncepciju. Ako mu se i ne svidiš, nema veze, bar ćeš znati na čemu si. Nećeš kasnije u krevetu razmišljati što je moglo biti. Ako mu se, pak, svidiš, nema potrebe da ja dalje pričam o tome.

Kada je frajer zainteresiran, javit će se prvi. Slati će ti poruke na dnevnoj bazi i to po nekoliko puta. Između svake poruke, obično ujutro i na kraju dana uslijedit će poziv. To je tako. Ako nije tako, onda je nikako. Onda nije zainteresiran. Onda njemu baš i nije stalo. Jer da je, ne bi dozvolio da prođe, ne dan, već dio u danu, a da ti se ne javi. 

Zaboravi na izgovore, ne tiču te se. Zauzet je? Ne, nije. Nitko nije toliko zauzet da se ne stigne javiti. Sve je stvar prioriteta. Ako se ne javlja, jasno ti je da prioritet nisi. Ostaje ti opcija. Ali nikad nemoj biti jedna od, uvijek samo jedina. Zaslužuješ sve, zašto se onda zadovoljiti polovicom?! Kad ti je do nekog stalo ideš do kraja, a ne do pola puta. I to je tako. Sve ostalo je zavaravanje. Sebe same, najviše. Ne dobivanje poruke je isto poruka. Jasna kao dan. Budi pametna.

Kad muškarac želi, on će ti to i pokazati. Pritom ne mislim na skupe darove. Ako te odmah krene obasipati skupim darovima, u tom slučaju pitaj njega za koga te smatra, a onda i sebe koja je tvoja uloga u svemu tome. Žena si, ne sponzoruša. Želiš nešto što će trajati, a ne nešto čime ćete se zabavljati. Oboje. Ti poklonima, on tobom. Vjerujem da znaš kako igračke brzo dosade: kad imaš jednu, želiš još jednu. Nove dolaze na tržište, a stare se bacaju. Žena si, ne igračka. Kreni dalje. Kada znaš što ne želiš, to nećeš ni dobiti. A, pravi muškarac, kada želi, on će ti to pokazati na pravi način. Vodit će te na mjesta koja su njemu posebna i na koja ne zalazi ni sa kim, osim sa sebi dragim ljudima. Govorit će ti o svojim strastima i stvarima koje ga zanimaju, a koje možda ne može ili ne želi ni sa kim drugim podijeliti. 

Potrudit će se da se osjećaš točno onako kako se on osjeća u tom trenutku dok ste zajedno i dok te vodi na njegova mjesta i priča o stvarima samo njemu dragim. Možda ti takve stvari ne budu pretjerano zanimljive, ali svejedno poštuj to. Jer tada ti se muškarac otvara. Tada te pušta u svoj mali svijet koji je do sad bio rezerviran samo za njega i njegove. Uhvatiš li sasvim slučajno osmijeh koji ne skida s lica kada ti govori o stvarima koje mu zaista znače u životu, znaj to cijeniti. To je ono iskreno. To je onaj trenutak kada saznaš da si na to čekala i da je to sve što trebaš znati da bi bila sigurna. Ne shvaćaj to olako.

Muškarci se zaljubljuju odmah ili nikad. Što prije to prihvatiš, lakše ćeš se boriti s tim. 

I u startu ćeš znati na čemu si. Kod frajera to funkcionira vrlo jednostavno; svidiš li mu se odmah, dati će ti to do znanja te se svakako potruditi da to i shvatiš, ako slučajno nisi. Na milijun načina. Svaki dan. I učiniti sve što je potrebno jer želi da znaš. 

Ako, pak, odugovlači, ti razvuci. Daleko. Petama vjetra. Kada frajer krene razvlačiti, onda to najčešće znači tri stvari: da ne zna, odnosno da nije siguran, da ima drugu ili misli da može bolje. Ako je samo jedna od tih stvari, znaj da je to nemoguće promijeniti. Nepotrebno govoriti ako su u pitanju sve tri stvari odjednom.

Muškarca ne možeš promijeniti te isto nemoj ni pokušavati. Ponadaš li se da si i uspjela, to će biti kratkog vijeka; promijenit će se samo i jedino iz razloga da ga prestaneš maltretirati i to obično potraje mjesec, dva maksimalno. Ako ustraješ u tome i dalje, vjerojatnije je da će on promijeniti tebe. Nekom drugom. Ako on ne trči za tobom, ne bori se i ne pokazuje zanimaciju ispočetka, znači da ni neće. I nikakvi tvoji trikovi neće upaliti. Možeš se duriti, možeš se praviti da te ne zanima, ali eventualno ćeš se morati pomiriti s činjenicom da to neće ići. Za vezu je potrebno dvoje. Odsutnost ili manje zalaganje jedne strane više ne čini vezu. Muškarci su, unatoč uvriježenom mišljenju, veoma jednostavna bića i jednako tako postavljaju stvari. Ako ispočetka ne znaš na čemu stojiš s njim, onda je vrijeme da kreneš trčati u suprotnom smjeru i prestaneš očekivati nešto što se neće dogoditi. Jer njemu, ne baš, već sigurno nije stalo, a istina je da mu nikada niti neće biti stalo.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp