Vratimo osmijeh na (u)lice

Vratimo osmijeh na (u)lice

Ptičica… osmijeh prosim! – Neizbježno ste čuli od fotografa da biste, kad vas gospon Vudri na kipec, izgledali ljepši, bezbrižniji, sretniji i mlađi, svejedno bila to fotka za osobnu kartu, za obiteljski album, za dragu osobu ili uspomena s nekog izleta.

Koliko ste puta to čuli? I jeste li se nasmiješili? Naravno. I nije vas koštalo ništa više.

Fotografije nisu bile skuplje.

 Osmijeh, tak čudesni proizvod vašeg lica ima golemu moć. Ako se kaže da lijepa riječ sva vrata otvara, popraćena osmijehom ona dobiva nevjerojatnu snagu i može srušiti sve barikade. Jer jedan iskreni osmijeh, osmijeh iz duše, vrijedi više od tisuću riječi.

Smiješimo se stoga! Već ujutro s osmijehom pozdravimo sebe pred zrcalom dok se umivamo i peremo zube. Osmjehnimo se susjedu na stubištu, prvome prolazniku na ulici, putniku u tramvaju, kolegi u uredu…

Osoba koja se smiješi zrači radošću, osmijehom vas može razoružati, ali i vi nju, osoba koja ne škrtari s osmijesima rado je viđena u društvu, poželjan je suputnik, suradnik na poslu, prijatelj…     

Danas ima mnogo ljudi koji su zaboravili kad su se posljednji put nekome osmjehnuli, ali niti pamte kada se njima, onako natmurenima, netko osmjehnuo. Nažalost, u ovome vremenu užurbanosti i bezdušnosti, kada velike ribe sve gramzljivije jedu male, mnogima se teško osmjehnuti, nemaju ni volje ni snage. Hodaju ulicama zamišljeni, zabrinuti, pod stresom, odsutni duhom…

Zato ih u prolazu pozdravimo osmijehom, poklonimo im osmijeh neznanca, jer njima je on potreban. Naš osmijeh će im vratiti samopouzdanje, vjeru u sebe, potvrdu da postoje, da su osobe, a ne samo JMBG. Vratimo li njima osmijeh na lice, vratit ćemo osmijeh na naše ulice i u naše gradove.

Osmijeh može biti srdačan, suosjećajan, prijateljski, zavodnički, obećavajući, strastven, sramežljiv, bojažljiv, ispitivački, zatajan, malen, zagonetan, ohrabrujući, veseo, molećiv, u kutu usana, osmijeh koji oprašta…, ali svaki se osmijeh pamti, svaki ima svoju draž i svoju magiju. Jedan osmijeh može usrećiti osobu kojoj ste ga namijenili, a osmijeha imate u neiscrpnim količinama, koliko i kapi u oceanu. Imate osmijeha dovoljno za sve.

S osmijehom možemo unijeti malo topline u ovaj otuđeni svijet. Gdje god se zatekli, na bilo kojem kontinentu, budimo se kadri nasmiješiti – jer osmijeh ne poznaje granice i ima vize za sve zemlje.

Iznesimo s osmijehom na lice ono najljepše u nama i podijelimo to nesebično s drugima. Odagnajmo osmijehom sve naše strahove i zabrinutost, neprilike i probleme, osmjehnimo se danu i suncu, osmjehnimo se šumi i moru, planini i jezeru, osmjehnimo se životu. Dan će nam biti vedriji i lakši, život uspješniji i ljepši.

I kući se vraćajmo s osmijehom na licu, ostavimo sve brige na otiraču i uđimo nasmijani među svoje najdraže. Zaboravimo gomilanje obveza, probijanje rokova i minuse na računima… Osmjehnimo se unatoč svim prijetnjama i pogibeljima, i one će nadjačane ustuknuti. Neka osmijeh bude brana svim ružnim mislima. Mislimo i govorimo s osmijehom, radimo i ljubimo s osmijehom, živimo s osmijehom. S osmijehom je lakše.

Nakon darovana osmijeha nećemo biti siromašniji, dapače bit ćemo bogatiji, kao i osoba kojoj smo ga poklonili. Priznajmo sami sebi, neke osmijehe pamtimo cijeloga života.

Osmijeh na licu izraz je zadovoljstva, radosti, prijateljstva, ljubavi. Samo jedan osmijeh prekida nelagodu i šutnju, razbija oblake nakon svađe, obnavlja stare ljubavi i prijateljstva ili otvara vrata novim poznanstvima i prijateljstvima, novim ljubavima, novoj poslovnoj suradnji.

Nemojmo stoga biti škrti s osmijesima, ali nemojmo ni glumiti. Osmjehnimo se iskreno svakoga dana nekome, uz lijepu riječ, pohvalu, i nama će dan biti ljepši. Nosimo u srcu malenu zemlju smiješka u kojoj ima osmijeha za svakoga kojemu je on potreban.

I za kraj, osmijeh molim!

Vidite, uopće nije bilo teško…

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp