Hrvatska – zemlja buke


Kada ste zadnji put putovali autobusom? Nije bio zadimljen, jer u autobusima se štiti zdravlje ljudi, ali bilo je bučno – prijevoznik vam ne da spavati po danu jer slušati radio treba! Noću je na rasporedu prisilno bdijenje uz pomoć videa na televiziji. 

Pokušajte zatražiti sniženje jačine zvuka, pa ćete dobiti prijetnju pred izbacivanje iz busa. Neki autobusni kolodvori se čak potrudiše pružiti putnicima dodatnu ugodnost – eto glazbe, živio radio! 

Dođete li u bar, nećete naći ništa za jesti, nećete naći telefon, a možda vam se posreće novine, ali glazba;- uvijek je tu. Bit će vam teško razumjeti sugovornika, u moru zvučnih valova iz zvučnika, bit će vam teško vidjeti prijatelja u oblacima dima. 

Glazbeni izbor, pak, svjedočit će da su uzaludna sva nastojanja dijela kulturne elite u dokazivanju europejstva Hrvatske. 

Svaki stranac će nakon prvih nota shvatiti da je dospio na Balkan, ili u najboljem slučaju na nekakav Parakrf. Jesmo li u tolikoj krizi identiteta da nismo u stanju smisliti išta bolje od imitiranja balkanoidne muzike? Zašto je tako malo urbana? Nije li balkanizacija hrvatskog jezika, vidljiva prije svega kroz dosljedno dadakanje glavnih medija, kao i usličnjavanje zabavnih glazbi “etničkih grupa u regionu’’ kulturološki osmišljen projekt integracije a la carte? Ili se radi o plastičnom efektu tijela koje je i nakon prestanka izvrgavanja sili, vlastitom slabošću nastavilo s istovrsnom samodeformacijom, nezavisno od vanjske sile? Taj fizički zakon, moguć je i u društvenim kretanjima. 

Ne pomišljajte da ćete biti na miru doma. Za zvučnu potku pobrinut će se radio, CD, televizor, telefon. Naravno TV-reklame će biti jače od svega. Čim legnete otpočinut, čut ćete glas: ‘’Kroooompira’’(s ‘’o’’)! Nedugo zatim, čeka vas nesmiljeno trubljenje auta blokiranog na parkiralištu. To može trajati i po pola sata, na radost publici anonimnoj, nedužnoj i brojnoj, i k tome posve nezaštićenoj. 

Uživaoci blagodati tramvaja, osim tiskanja, mogu biti sretni sporošću zakonskog uređenja pitanja uporabe mobitela na javnim mjestima.  Može vam se dogoditi da se nađete stiješnjeni u tramvaju, a istovremeno zvone i po tri mobitela. Vlasnici će uredno otpričati razgovor, kao da su na sred polja. Nitko od mirnih Hrvata se neće buniti. Zvučni teror naprijed, ostali stoj! 

Hrvatska – Mala zemlja za veliku buku.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp