Strah od tišine

Strah od tišine

Tišina je sve rjeđe blago i odmor može pomoći u ponovnom otkrivanju i njegovanju te nužne unutarnje dimenzije ljudskog postojanja.

U početku bijaše tišina, bezvremena poput svjetla i poput tame. Bijaše i riječ, i čovjek koji tišinu treba kao zrak, kao vodu, kao sunce. Njezina je vrijednost neprocjenjiva. Tišina je moćnija od grmljavine. Ona govori mnogo više od glasno izgovorenih riječi…

U ovo doba interneta uspostavljamo vezu s cijelim svijetom, a vezu sa samim sobom odavno smo prekinuli. U ovome svijetu u kojem nam prijete zagađenja svake vrste, zemlje, vode zraka i ljudskih odnosa, u vremenu u kojem su izgubljene ljudske vrijednosti onečišćena je i tišina, napredak civilizacije nam je otkida i krade…

U ovo doba kad na kugli zemaljskoj gotovo ne postoji mjesto na kojemu možemo ostati sami sa svojim mislima, kada je svemir pretrpan satelitima koji prate svaki naš korak, kada smo umreženi i globalizirani, izbombardirani informacijama s radija, TV-a, s bezbrojnih internetskih portala, mi koji sve znamo o privatnom životu svjetskih vođa i globalnih zvijezda, o sebi ne znamo gotovo ništa jer se malo, doista malo poznajemo.

Otuđili smo se, potpuno, od samih sebe. Zaokupljeni smo tuđim sudbinama, strepimo nad budućnošću čovječanstva, a sebi se okrećemo samo pred ogledalom ili tek kad vidimo obris svoga lika u izlogu. Postali smo sami sebi stranci.

Nije nam mrsko uputiti teška pitanja drugima, a bojimo se upitnika nad našim glavama jer ne znamo odgovor. Ili ga se bojimo? Tko sam JA i kamo idem? A na te upite ne može nam nitko odgovoriti osim nas samih. No mi smo te odgovore izgubili u traganju za uspjehom, u stvaranju karijere i utrci za materijalnim stvarima. 

Zagušeni smo bukom 21. stoljeća do te mjere da ne čujemo svoje misli dok one duboko u nama vrište poput male djece u mraku. A mi ne čujemo ni njih ni sebe. Podrhtavamo od decibela modernog vremena, kao da živimo u kućici pokraj piste zračne luke, na rubu infarkta kao brookeri na burzi. Nemirni smo, uplašeni, uzrujani, svakodnevno pod stresom, žrtve smo mobbinga, odrađujemo tuđe poslovne projekte, a ne nalazimo vremena za sebe. I bojimo se, jer nismo navikli, do neba se bojimo ostati sami.

A čega se zapravo bojimo? Svojih misli… Alergija, virusa, otkaza, bankrota, nevjere, ludila, nevjere, impotencije, nečiste savjesti, neizvjesne budućnosti, prolaznosti, smrti… Tisuće strahova živi u nama, a samo s dva smo ugledali ovaj svijet, sa strahom od gubitka tla pod nogama i strahom od jakog zvuka. Dva urođena straha smo nadvladali. Zašto se onda bojimo tišine? 

Zato stanimo, ugasimo motore, isključimo radio, TV, Internet, Wi-Fi… Otvorimo vrata auta, stana, ureda, iziđimo van, zagrlimo stablo, najdeblje, najstarije. Njegovim dubokim korijenjem spojeni sa srcem Zemlje osjetit ćemo njezinu snagu, postati svjesni čudesa prirode i njezine moći. Udahnimo duboko, osluhnimo i čut ćemo tišinu. A tišina je slobodna, tišina je sloboda. Budimo opet djeca, imajmo ponovo potrebu za igru s tišinom. U tišini. Pogledajmo u skrovita mjesta srca svoga, osluškujmo sami sebe. I nemojmo se bojati. Iako smo zbunjeni, potražimo odgovore. Započnimo dijalog sa samim sobom. Pitajmo se, na svako pitanje potražimo odgovor, a to možemo dobiti samo u tišini. Sve velike dvojbe razriješene su u tišini, sve spoznaje, sva velika djela i sva otkrića rađana su u tišini.

Priuštimo si svakodnevno doživljaj tišine. Odrecimo se barem neko vrijeme gledanja televizije, slušanja radija, čitanja dnevnog tiska, crne kronike i žutih stranica, otvorimo se miru. U tim raskošnim trenucima razmišljanja osjetit ćemo da JESMO. Dopustimo si da nas preplavi beskrajni osjećaj slobode. 

I nemojmo se bojati ostati sami, jer nikad nismo sami, tada smo samo bliže najvećoj tajni postanka, tajni života.

Zavolimo tišinu. Prigrlimo tišinu. Barem pola sata svakoga dana. Ona je neophodna našem duhu i tijelu. Pronađimo svoju oazu tišine za šutnju, za razmišljanje. Opustimo se u nepreglednom prostranstvu tišine. Nakon toga jači ćemo se vratiti u žrvanj svakodnevice.

No, ostanimo još barem minutu u tišini.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp