Međunarodni festival zastavica

Međunarodni festival zastavica

Međunarodni festival zastavica prema ideji i koncepciji Dijane Nazor navršio je 2019. godine deset godina postojanja. Posljednji, dakle deseti, bio je posvećen Nikoli Tesli i odvijao se pod nazivom „Svijetlost svijetu“. Počasna gošća bila je akademska slikarica Jadranka Fatur. Festival je kao i svi prethodni dobio svoj opsežni katalog, urednice Dijane Nazor u kojem su uz Festival zastavica navedene i sve likovne manifestacije održane u sklopu Cest is d’Besta u kome jer festival zastavica stasao. Te su manifestacije vrlo raznolike, šarolike i kvalitetne, a odnose se na večeri poezije, jednokratno oslikavanje pločnika, modnu reviju koja demonstrira infrared dizajn Jane Žiljak, dječje slikarske radionice, dodijelu uličnog Ordena dobre duše Prve hrvatske hodajuće galerije Galiot, Cest-klupaonica, to jest oslikavanje klupa, ulične predstave i performanse, instalacije sve do prisjećanja na nezaboravnog ljubitelja djece, ilustratora, slikara i dizajnera Ivice Antolčića (Komarevo, 1928.-Zagreb, 2019.). „Svjetlost svijetu“, naziv koji je nosio deseti festival zastavica, doista je postao pravim apelom za zbivanja od ožujka 2020. čije posljedice ili činjenice još živimo. 

Deseti festival zastavica bio je ujedno i posljednji u organizacijskom smislu. 

Ovogodišnji međunarodni festival zastavica prešao je u organizaciju Turističke zajednice Grada Zagreba kao samostalna manifestacija izdvojena iz Cesta. Kao nasljednica prethodnih festivala Zrinjevac u Zagrebu i ove godine je krasio niz autorskih uradaka na temu zastavice.  

Na ovogodišnjem festivalu sudjeluje 45 umjetnika s 52 zastavice iz 13 država. 

Nagrađeni su Katalina Lauš, Seia Ulkuniemi i Boris Ljubičić, a posebna priznanja dobili su Vilko Žiljak i Aleksander Bunčić. Počasni gost je Hanibal Salvaro. 

Zastavice izvješene na ulicama Zagreba, podržane vjetrom i zelenim drvoredom  stoljetnih platana, šarolikih boja, bilo da nose dekorativne ili angažirane poruke, da su u rukopisu slikovite ili diciplinirano dizajnirane u cjelini pružaju radost oku a ulici daju optimistični izgled, poticaj ljudima na druženje i život koji im je sticanjem okolnosti iznenada oduzet vođen strahom pred smrću.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp