Kako odgovoriti na emocionalnu informaciju koju niste trebali uočiti

Kako odgovoriti na emocionalnu informaciju koju niste trebali uočiti

Bonton prilikom prepoznavanja mikroekspresija

Jeste li ikada uočili nečiju mikroekspresiju, a niste znali kako na nju reagirati? 

Ukoliko jeste, za takve prilike postoje bitni faktori koji vas mogu usmjeriti ka vašem slijedećem potezu. Pošto se mikro ekspresije lica pojavljuju kada osoba želi sakriti svoje emocije, bilo namjerno ili nesvjesno, trebate imati na umu da ta emocionalna informacija nije trebala biti podijeljena s vama. Baš zbog te činjenice trebate uzeti u obzir ovo: trebam li se osvrnuti na tu emocionalnu informaciju ili ne? 

Oprezno pristupite emocionalnim informacijama

Ukoliko ste odlučili da se želite osvrnuti na uočenu emocionalnu informaciju sljedeće na što trebate obratiti pažnju je to kome je ta mikro ekspresija upućena. 

Iako je ponekad teško odoljeti, ali jednostavno ne smijete se oslanjati na vaše pretpostavke oko razloga koji leže iza uočene mikro ekspresije. Zato je potrebno daljnje istraživanje. 

Na primjer, uočili ste mikro ekspresiju ljutnje na licu vašeg sugovornika. To ne znači da je ta osoba ljuta na vas. To samo znači da je osoba doživjela ljutitu emocionalnu epizodu zbog nečega. Kako bi izbjegli „skakanje pred rudo“ potrebno je uzeti u obzir da je ta osoba možda ljuta na sebe ili se tijekom razgovora prisjetila događaja koji ju je ponovno razljutio.

Mjerodavna reakcija

Zapamtite, često je najbolji put da se ne kaže ništa o onome što ste vidjeli. Umjesto toga, možete ostati budni i pripaziti na mogućnosti ili možda pitati: „Želiš li mi možda reći nešto više o tome kako se osjećaš?“ Sljedeći korak može biti: „Imam osjećaj da u sebi potiskuješ puno više od onoga što mi govoriš.“ Na ovaj način osobi dajete više šansi da s vama dobrovoljno podijeli svoje trenutne emocije.

Stvar osobne privatnosti

I naposljetku, način na koji ćete odgovoriti na uočenu emocionalnu informaciju ovisi u kakvom ste odnosu s vašim sugovornikom, kakva su vaša prošla iskustva, kakve su vam buduće namjere i koliko dobro poznajete tu osobu. Ponekad jednostavno nećete niti imati bilo kakvo pravo komentirati emociju koju ste primijetili. Iako vjerujem da odnosi općenito funkcioniraju bolje kada ljudi shvate i priznaju kako se drugi osjeća, to nije nužno uvijek tako. Ono što ne želite učiniti jest to da druga osoba osjeća da nema privatnost oko vas.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp