Ići poznatim stazama ili izabrati svoj put

Ići poznatim stazama ili izabrati svoj put

Kada ste se zadnji puta zapitali da li ste na pravom putu? Nećemo odmah iz tog pitanja napraviti nauku i shvatiti to kao pitanje da li ste na pravom životnom putu? Ne, krenut ćemo od uobičajenih, dnevnih situacija. Zamislite sljedeću situaciju. U Zagrebu sam sa svojim društvom. 

Sa svoje trenutne lokacije, blizu Glavnog kolodvora želimo otići do Bundeka. I, eto situacije, jedan prijatelj predlaže da se okrenemo i vratimo prema Autobusnom kolodvoru i dalje preko mosta za Novi Zagreb, dok drugi zagovara da obiđemo hotel Esplanadu i zatim Miramarskom do Vukovarske, pa preko mosta za Novi Zagreb. Bio sam neodlučan, niti jedan predloženi put nije moj put.

Kako se vi osjećate kada u bilo kojem životnom trenutku imate izbor više opcija (puteva)? Da li vi sami donosite odluku o tome kojim ćete putem krenuti ili imate običaj poslušati starije i iskusnije i krenuti provjerenim, ali realno „dosadnim“ putem  ili vas ponese prijedlog nekog mlađeg s prijedlogom rješenja koje zvuči puno interesantnije, ali ima dosta nepoznanica u tom prijedlogu?

Razmišljate li u takvim situacijama o mogućnostima izbora? Jedna mogućnost je provjerena, ali dosadna, a druga je interesantna, ali u vama  izaziva nemir. Ne sviđa vam se zapravo niti jedna. Ljepota, a ponekad i problem je u tome što imate mogućnost izbora. Vi možete i imate pravo tražiti svoj put. Put je to na kojem ćete biti ispunjeni osjećajem sreće zbog unutarnjeg zadovoljstva, jer je to vaša odluka, jer je to vaš put, ali istovremeno ćete biti i puni brige zbog toga što niste sigurni kuda će vas taj put odvesti, kako će vam biti po putu. 

Da li vas je strah jer možda niste izabrali najbolji mogući put? Razmišljate li o tome da ste možda ipak donijeli krivu odluku i sada vas polako hvata strah, iako za sada ne postoji niti jedan opravdani razlog za to? Osjećate nesigurnost, nemir, brigu i strah. Sve to ili nestane ili se smanji onog trenutka kada naiđete  na nekoga na tom putu, nekoga s kime možete podijeliti vaš strah, brigu i nesigurnost. Tu osobu možete pitati da li ima iskustva s tim putem po kojem hoda, da li joj je to prvi puta ili već zna nešto o tom putu kao i niz drugih pitanja.

U krajnjoj liniji ako vas je strah, ako je put prezahtjevan za vas ili niste sigurni da možete nastaviti dalje, zaustavite se. Stanite i razmislite, da li ste možda pretjerali kada ste donijeli odluku da krenete tim putem, da li imate već dovoljno znanja, iskustva da možete ići tako zahtjevnim putem bez ičije pomoći.

Možete se uvijek okrenuti i vratiti dio puta unatrag, do zadnjeg raskrižja (odluke) i od tamo krenuti dalje, drugim putem koji nije toliko opasan, nepoznat i neizvjestan. Mnogi će reći – pa to nije u redu. To je sramota. Svima sam već rekao kuda idem i ako sada odustanem, ako priznam da nisam uspio, svi će mi se podsmjehivati.

Ne razmišljajte o njima. Vi ste jednostavno opet na raskrižju i  morate donijeti odluku. Davno ste napustili grupu i odlučili se za svoj put. Izašli ste iz one poznate zone komfora gdje ste uživali sve prednosti grupe. Mogli ste sudjelovati u donošenju odluka, ali ako vam se nije dalo samo ste mirno i nezainteresirano čekali da vas netko obavijesti o odlukama.

Birali ste društvo unutar grupe koje vam je najviše odgovaralo, s kime ste se ugodno osjećali, kome ste se mogli požaliti, one koji su vas razumjeli, one koji su vas podržavali tapkajući vas po ramenima. Mogli ste biti mirni i opušteni, mogli ste biti aktivni i dinamični.

Kada ste odlučili ići svojim putem, sve to ste ostavili iza vas i to sigurno nije bilo lako. I zato ako ste na tom vašem putu otišli u krivom smjeru, ako je on ponegdje težak, skoro neprohodan, vjerujte mi, nije sramota stati i okrenuti se. 

Vratite se dio puta do zadnjeg  raskrižja i onda izaberite novi put, put koji vodi prema istom cilju, ali je možda duži, možda ima još netko na tom putu koji vam može olakšati to putovanje i pomoći vam. Kako vaše putovanje vašim putem napreduje, kako vrijeme prolazi, vi ćete se osjećati sve bolje, sve mirnije, sve ugodnije i bit ćete ispunjeni osjećajima koje prije niste imali.

Jednostavno, osjećat ćete se dobro. I zato samo hrabro nastavite dalje po svom putu. Više informacija na temu odabira vlastitog puta, pogledajte na platformi http://mojput.eu/. 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp