Nepozvani savjetnici

Nepozvani savjetnici

Ima ljudi koji bi se s tobom uvijek nešto pravdali, koji bi se stalno s tobom nadmetali, stalno ti nešto dokazivali i davali ti na sve moguće načine do znanja koliko su iznad tebe i bolji od tebe. Ono što je interesantno u cijeloj toj priči je to da ti ne prilaziš tim ljudima, već oni prilaze tebi. Ti samo živiš svoj život, gledaš svoja posla i odnekuda se taj netko pojavi i točno osjetiš da nema tu nikakve dobre i iskrene namjere već je u zraku neka nelagoda i tenzija. 

Nije ugodno niti primate savjete od takvih nametljivih i nadmenih ljudi. Ničim izazvani, puni su želje da se bave tobom i tvojim životom. I to s visoka. Pa je sasvim prirodno da se pitaš – u čemu je poanta? Dođe ti tada da tog nepozvanog namjernika upitaš: Koji je tvoj problem? Zašto mi se uopće obraćaš i na koncu – što ti uopće hoćeš od mene? 

O kojim se to ljudima zapravo u ovoj priči radi? Ovdje se najčešće radi o nekome tko u određenom trenutku nije od tebe dobio ono što si je bio zamislio i zacrtao (nisi plesao kako je ta osoba svirala), pa je bez obzira koliko vremena prošlo i dalje pun/a zamjeranja, gorčine i otrova kojeg se trudi prigušiti lažnom brigom do tebe, bljutavim, neslanim šalama i lošim humorom. Da, istina je da svatko pokaže svoje pravo lice kada ne dobije od tebe ono što želi. 

Jer sve dok daješ svima po njihovim željama i prohtjevima biti ćeš – kraljica, carica, kralj i car. Samo, zapitaj se – kako bi tvoj život izgledao kada bi svakome ispunjavao očekivanja i zamisli koje netko ima o tebi. Bio bi to tužan, nesretan i neispunjen život. I sve dok to znaš, svaka zatvorena vrata i svako ‘ne’ koje ti netko kaže nećeš više gledati kao na razlog da nekome nešto zamjeraš i budeš ogorčen i bijesan ili pun želje za osvetom, već kao priliku da shvatiš kako se silom ništa ne postiže – ni ljubav, ni prijateljstvo, ni prosperitet, ni bilo što drugo. 

Nisi dužan ispunjavati sve tuđe želje i prohtjeve, niti su drugi dužni ispunjavati tvoje želje i prohtjeve. Tek kada to shvatiš, shvatit ćeš da je vrijeme da se okreneš i kreneš u suprotnom smjeru od onoga kojim si išao do tada, jer jednostavno duboko u sebi znaš da te tamo čeka nešto puno bolje i kvalitetnije.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp