Transparentnost javne uprave


Transparentnost javne uprave ovisi o njezinoj komunikaciji i komunikacijskim porukama. Koliko je ona ustvari danas transparentna i skriva li se iza njene transparentnosti ponekad manipulacija? Postoje li danas mediji koji su skloni vlastima i postoje li zapravo oni koji na pozitivan način upućuju kritike kako bi javna uprava bila što učinkovitija? Svjedoci smo velikih napada na javnu upravu. Pitamo se zašto je to tako. Zato što politički lideri i oni koji upravljaju ponekad ne poštuju stručnjake za odnose s javnošću. Na tom polju imamo i dobrih primjera poput Hrvatske zajednice županija, Primorsko goranske županije, Grada Crikvenice, Geodetske uprave i siguran sam još mnogih drugih gdje oni koji su izabrani od strane naroda razumiju i vrednuju komunikacije i aktivnosti na tom području. 

Ne samo da budu oni transparentni, nego da budu i bliže ljudima. 

Upravo pod tim motom, 25. i 26. ovog mjeseca, organiziramo 6.izdanje FOCUS konferencije o inovacijama i komunikacijama u javnoj upravi i javnim tvrtkama. Ovo je i vama poziv, dragi čitatelji ove kolumne, da posjetite službene web stranice i da se prijavite. I to ove godine bez plaćanja kotizacije. Konferenciju organiziramo u suradnji sa Konrad Adenauer Zakladom, a na njoj možete čuti vodeće stručnjake na području komunikacija u javnoj upravi. Ne samo iz Hrvatske, nego i one međunarodne. Po prvi put ne samo na FOCUS konferenciji, nego na ovim prostorima i to u online izdanju, uz ostale predavače, govorit će: direktorica odjela strateških komunikacija u Europskoj komisiji Tina Zournatzi; direktor službe za javne komunikacije i informacije Vlade Nizozemske Erik den Hoedt, glavni tajnik Skupštine europskih regija Christian Spahr, glavni tajnik Venice Club-a Vincenzo Le Voci, ali i ministar za javnu upravu Republike Slovenije Boštjan Koritnik.

Javna uprava i javne tvrtke koje se neprestano nalaze u korupcijskim aferama na različitim razinama od onih nacionalnih, lokalnih i regionalnih, nažalost nikako da se otmu tom virusu. Umjesto prosperiteta građana, određeni krug njih isključivo gleda svoj prosperitet. Pitamo se koji je glavni razlog odlaska ljudi iz Hrvatske. Nažalost, to nije okolina u kojoj oni žive jer svi oni u svojim izjavama i anketama navodili su da je glavni razlog netransparentnost i afere. Teško je nekome tko sjedi na određenoj poziciji u našoj državi i neprestano prati korupcijske afere koje se ponavljaju prije izbora ili u izbornoj godini ili ih jednostavno otkrije netko tko nije dobio svoj dio „kolača“, kada na drugoj strani svi ti dionici različitih afera u konačnici nisu stavili svoju ključnu misiju da budu bliže ljudima, da budu servis građanima, nego su zaključili da im se, osim „malo srama“ uz puno novaca koji ostaje njima i njihovim obiteljima, ništa ne može desiti. Javna uprava mora transparentno komunicirati, ne samo komunikacijski, nego i financijski. Ja posebno moram pohvaliti Hrvatsku zajednicu županija koja je bila uporna i ustrajna da danas imamo mogućnost pogleda u transparentan proračun. Ne smijem generalizirati stvari jer postoje brojni pojedinci, kolegice i kolege s područja odnosa s javnošću u javnoj upravi i javnim tvrtkama koji se doslovce svakodnevno „bore“ za komunikacijsku transparentnost. Zaposleni u javnoj upravi i javnim tvrtkama je širok pojam. Postoje marljivi i vrijedni ljudi, postoje dobri primjeri iz praske, postoji određena efikasnost, ali nažalost, zbog medijske percepcije različitih afera, svi oni postaju zaboravljeni. 

Poslušajte, naučite nešto novo i budite dio ovogodišnje FOCUS konferencije. 

Možda vas ona inspirira da razumijete nove strategije iz iskustva i poruka 17 predavača i 10 panelista  i budete pokretači promjena.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp