Dijana Nazor u galeriji Dvorca Trakošćan


Galerija muzeja dvorca Trakošćan, jednog od najljepših i najromantičnijih dvoraca Hrvatskog Zagorja, ugostila je radove Dijane Nazor pod intrigantnim naslovom: Razotkrivanje tajne infrared slikarstva. Izložba je obuhvatila slike iz nekoliko ciklusa, uz primjere infrared dizajna na odjeći i nekoliko najnovijih slika kojima umjetnica najavljuje svoj novi ciklus crnih slika. Kamere su bile upravljene posvuda na radove, a posjetitelji su mogli gledati slike i kroz specijalne kamerice koje snimaju infrared i kolor, ili rekli bismo ono što vide naše oči. 

U tome je tajna i još nakon pogleda kroz kamere, ostaje tajanstveno, a to je činjenica da naše oči nemogu sagledati sliku u cjelini. Ono što je umjetnica sakrila u infraredu samo čitač infrareda može vidjeti. 

A što to ne vidimo od prve? Iza velikih slika apstraktnih kompozicija s tek ponekim razigranim dijelićima koji oživljavaju crvene i zelene plohe, stoje anđeli velikih krila ta nebeska vojska i božji izaslanici, koji budno prate što to mi radimo na zemlji. 

Suvremenom stilizacijom umjetnica im ostavlja tek konture sjećanja na slične njihove prikaze iz povijesti umjetnosti. U dijelu slika, pretežno geometrijskih kompozicija vedrih boja, skriveni su portreti umjetnika i mislilaca koji su se bavili idejom nevidljivog u likovnom svijetu, aludirajući ponajprije na duhovnu dimenziju umjetničkih djela, jer dakako u njihovo doba nije još bilo infrared slikarstva, koje o vidljivom i nevidljivom progovara u potpuno novoj dimenziji. 

Bilo da je riječ o velikim platnima ili minijaturnim, sve ove slike bez obzira na kamere koje omogućavaju pogled „unutra“, ostaju izazov tehnološke i fizičke prirode. 

Znanost i umjetnost, ovdje idu rukom pod ruku, a dojam pod kojim odlazimo uvijek je opominjajući: kako smo maleni u tom svijetu novih i tko zna kakvih još mogućnosti. 

Na izložbi mogla su se pogledati i dva video uradka s govorima na otvorenjima izložbe Dijane Nazor priređene povodom njezinog doktorata o Infrared slikarstvu koji je položila na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp