Tko su naši autoriteti?


U kakvom društvu živimo? Po definiciji E. B. Tylora (Primitivna kultura, 1871.), koja se smatra prvom znanstvenom i najširom definicijom, kultura se odnosi na znanje, vjeru, umjetnost, moral, zakone i običaje. Vrlo je vjerojatno da će se, svjesno ili nesvjesno, u interakciji s ostalima, pojedinci prikloniti kulturi društva. 

No, upitajmo se ponekad – koga slušamo? Tko su naši autoriteti? Koje su njihove moralne vrijednosti? I, poštuju li zakone i pravila isti oni koji ih propisuju? 

Evo jedne poučne i pomalo šaljive priče koja će nas podsjetiti da bismo trebali promisliti o autoritetima kojima smo okruženi u bilo kojoj fazi života. Vjerujmo sebi, pripremimo se za nove životne pobjede i napravimo svako toliko generalku u našem okruženju. Čuvajmo glavu – bolje je biti sam nego u lošem društvu. 

*** 

U jednoj je školi učitelj bio redovnik. Najviše od svega volio je odrijemati nakon jela. Svakog puta prije predavanja pojeo bi toliko da se jedva kretao. Ubrzo nakon početka nastave zaspao bi i spavao sve dok se nije oglasilo zvono za kraj nastave.

Vidjevši kako se učitelj neodgovorno ponaša, Lee, sin jednog siromašnog seljana, odlučio je jednoga dana upitati redovnika:

Učitelju, mogu li Vas pitati zašto spavate na svim našim satovima?

Prijatelju moj – odgovorio je redovnik bez imalo srama – to se samo tako čini. Tijekom tih minuta u kojima se čini kako spavam, susrećem se s Budom i slušam njegove mudre riječi. Zato se trudim spavati što više mogu.

Jednom se Lee tijekom cijele noći brinuo o bolesnom ocu, nakon čega je ujutro i sam zaspao u školi. Spavao je tako duboko da nije uopće čuo zvono koje je po običaju probudilo redovnika.

Kada je redovnik ugledao usnulog dječaka, jako se naljutio, primio Leeja za uho i počeo galamiti na njega:

Ah, ti, mala lisice! Kako se usuđuješ zaspati u mom razredu?

Učitelju – odgovorio mu je Lee – Samo se činilo da sam spavao. Bio sam s Budom i slušao njegove mudre riječi.

A što ti je rekao svemogući Buda?

Svemoćni Buda rekao mi je: „Nikada u životu nisam vidio vašeg učitelja“.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp