14. salon auto karikature i Zagreb 2020.

14. salon auto karikature i Zagreb 2020.

Eto, dogodilo se da su čak dvije međunarodne izložbe karikature otvorene ovih dana u Zagrebu, što daje gradu duh vedrine, jer karikatutra je prije svega lijek za sve drame i traume, a ova godina 2020. doista nije neka sretna godina. No, usprkos razdvajanjima i udaljavanjima, pa i zatvaranju usta i nosa, smijeh proviraju iz crteža i ideja na užitak svih zaljubljenika u vic, smijeh i pravdu. Karikaturisti iz cijelog svijeta preuzeli su na sebe ulogu „dvorske lude“ koja ukazuje na gluposti, apsurde, nevolje i loše ponašanje, s ciljem da nasmije, ali i da ukaže na anomalije kako bi se svi mi poboljšali. Tema 14. Međunarodnog salona auto-karikature ove je godine imala kao podtemu Bijes na cesti. Tema nam je dobro poznata, izvrsno interpretirana od 355  odabranih autora i autorica (koje se sve češće uključuju u ovu dominantno mušku vrstu izražavanja) iz 58 zemalja. Očito, brojnih je načina kako osuditi i ismijati taj nedopustivi, ali prisutan bijes među automobilistima. 

Nagrađeni su Tommy Thomdean iz Indonezije (prva nagrada), Nikola Listeš iz Hrvatske (druga nagrada) i Dušan Gadjanski iz Srbije (treća nagrada). Grand prix dobio je Dragutin Dado Kovačević za crtež Šofer Šiva, koji sažeto prikazuje sve oblike kojima se izražava bijes i psovka, mržnja i prijetnja, svi pantomimičarski oblici zlomisli na jednom uzavrelom i umišljenom liku koji kipti od bijesa zajedno sa svojim agresivno označenim autom smatrajući se gospodarom na cesti. 

Druga izložba 25. je Međunarodna izložba karikatura Zagreb 2020. koju organizira Hrvatsko društvo karikaturista otvorena je u Klovićevim dvorima, a ove godine tema je Kuhinja (gastronimija, kuhanje, šefovi, restorani, catering…). Prvu nagradu osvojio je Mojmir Mihatov koji na svoj optužujući način govori o našem osiromašenom društvu. I na ovoj izložbi izlaže Dragutin Dado Kovačević ismijavajući Ekološki prilagođenu kuhinju, koja sada ima u praktičnom nizu pet vrsta kanti za smeće za sortiranje otpadaka. Dotle smo eto došli. 

Šetajući od karikature do karikature postajemo svjesni  da svaki dobar vic pokvari bilo kakav pokušaj analize njegove poante. Jer, karikatura je likovna i vizualna i kad je dobra, pogađa ravno u cilj koji izaziva smijeh, podsmjeh ili suosjećanje. 

Humor je nadasve duhovna potreba i na toj razini „škaklja“.

Epoha Portal Karikatura
Dragutin Dado Kovačević, Bijes na cesti, 2020.
Epoha Portal Karikatura
Dragutin Dado Kovačević, Eko kuhinja 2020.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp