Nova izdanja nakladničke kuće Lector


Tim Krabbé
Zlatno jaje

Prevela s nizozemskoga: 

Gioia-Ana Ulrich Knežević

Broj stranica: 103
Mjesec i godina izdanja: 11/2020
Naslov izvornika: Het gouden ei
Format: 14 x 21 cm

Dizajn naslovnice: Iva Babaja

ISBN  978-953-8361-05-0 (meki uvez)
Cijena: 90,00 kn

ISBN 978-953-8361-04-3 (tvrdi uvez)
Cijena: 125,00 kn

Zlatno jaje, najpoznatiji roman Tima Krabbéa napisan 1984. godine, u autorovoj se rodnoj Nizozemskoj smatra modernim klasikom, preveden je na dvadesetak jezika i prema njemu su snimljena dva igrana filma.

Mladi par putuje u Francusku. Na odmorištu Saskia odlazi kupiti piće i nestaje bez traga. Rex očajnički pokušava pronaći svoju djevojku i u tome ne posustaje… Iako ima sve značajke uzbudljivog trilera, riječ je o psihološkom romanu. I Rex i Saskia bili su zarobljenici utvare o Zlatnom jajetu koja se pokazala kao zlokobna anticipacija događaja koji će uslijediti.  

Bludeći bezdanim prostranstvom, Zlatno jaje postaje metaforom kaveza Rexove rastrgane duše. A samo nevjerojatan fatalni sudar s istim objektom može razbiti fikcionalnu ljusku iz noćne more. Ostavljajući glavnom protagonistu mogućnost svjesnog pristanka na takav sraz, Krabbé se vješto poigrava arhetipom savršenog zločina, dosljedno i nemilosrdno, nadilazeći pritom standardne granice žanra.

„Uzbudljiva i fascinantna knjiga.“ – Frankfurter Allgemeine Zeitung

„Minimalističko remek-djelo.“ – Frankfurter Rundschau

Tove Ditlevsen 

Djetinjstvo

Preveo s danskoga: Mišo Grundler

Broj stranica: 111
Mjesec i godina izdanja: 11/2020

Naslov izvornika: Barndom
Format: 14 x 21 cm

Dizajn naslovnice: Iva Babaja

ISBN  978-953-8361-03-6 (meki uvez)
Cijena: 95,00 kn

ISBN 978-953-8361-02-9 (tvrdi uvez)
Cijena: 130,00 kn

Roman Djetinjstvo prvi je dio Kopenhaške trilogije Tove Ditlevsen, jedne od najslavnijih i najcjenjenijih danskih spisateljica, koja je neobično iskrena i ranjiva u ovoj memoarskoj prozi, prikazujući privatna i intimna iskustva kao univerzalno ljudska. Autorica pripovijeda svoju priču o odrastanju u Kopenhagenu, pružajući čitatelju nemilosrdan, iskren uvid u svoj život. U radničkoj četvrti u kojoj je odrasla, očarana je divljom, crvenokosom prijateljicom Ruth, koja je je uvodi u tajne odraslih. Tove zna da je nepodobna, da je njezino djetinjstvo namijenjeno jednoj posve drukčijoj djevojčici i svoje istinsko ja ne može otkriti nikome, pa ni samoj sebi. Ona osjeća snažnu sklonost prema književnosti i zna da će, što je bolno i neizbježno, jednoga dana morati napustiti ulicu svoga djetinjstva. Pred nama je dojmljiv portret djevojačkog prijateljstva ispripovijedan živim, čuvstvenim intenzitetom.

Ovaj roman, poput svih djela Tove Ditlevsen, prožet je iznimno profinjenim osjećajem za odvažan integritet i ironiju, a njezin autorski glas i stil uspio je dočarati osobna životna iskustva kao uzbudljivu i neophodnu umjetnost, poput one Sylvie Plath i kasnijih djela Lucie Berlin i Karla Ovea Knausgårda.

Tove Ditlevsen je neimar riječi. Riječi koja poput prozirnog vela proniče u tajne odrastanja… na način koji je u današnje vrijeme još uspio samo velikoj Eleni Ferrante.

„Britka, živahna ispovijest… Remek-djelo.“ – The Guardian 

Peder Frederik Jensen

Posrnuli svijet

Preveo s danskoga: Mišo Grundler

Broj stranica: 119
Mjesec i godina izdanja: 10/2020
Naslov izvornika: Banedanmark
Format: 14 x 21 cm

Dizajn naslovnice: Iva Babaja

ISBN  978-953-8361-01-2 (meki uvez)
Cijena: 95,00 kn

ISBN 978-953-8361-00-5 (tvrdi uvez)
Cijena: 130,00 kn

Kratke priče iz zbirke Posrnuli svijet danskoga pisca Pedera Frederika Jensena nastale su tijekom autorovih putovanja domovinom. Nadahnute viđenim slikama i prizorima, one čitatelja šalju na putovanje danskim krajolikom dopuštajući mu da zaviri u život Danaca iz svih slojeva društva. Posrnuli svijet sastoji se od 25 kratkih priča o prizorima iz svakodnevnog života bez ikakva uljepšavanja. 

“Obreli smo se u Danskoj, zemlji ultimativne sreće. Nad čijim vodama i livadama, poput kakva Andersenova plašta, lebdi opjevani  „hygge“…  I ne dopušta nam da budemo išta manje doli temeljito i beznadno sretni. No, jesmo li ipak malo popustili, „posrnuli“ pod tim nemogućim teretom? To će nam pokušati dočarati Peder Frederik Jensen, mladi lav sjeverne književnosti, u ovoj iskrenoj i minuciozno složenoj zbirci priča, koja je sve osim razdragane razglednice iz Legolanda. Život kao kaleidoskop nasumičnih događanja, pokatkad kao puko trajanje. Ili samotno tumaranje od postaje do postaje bez hektičkog traganja za kakvim višim smislom.

Zavidnom literarnom vještinom Jensen ogoljuje pojedinca, inokosno biće, u njegovu neveselu postojanju, bivanju kao takvom, uz sporadične i nepotisnute čulne senzacije. U neizrečenome krije se postojanost koja obećava, intrigira i poziva na opetovano čitanje.” (bilješka urednice)

“Nova knjiga Pedera Frederika Jensena je zbirka kratkih priča koju je napisao darovit pisac. Posrnuli svijet je surova i privlačna knjiga koja potiče na razmišljanje i daleko je bolja od svih drugih novih danskih kratkih priča. Počeo sam čitati priče koje je napisao briljantni mladi autor. I nikada ih neću zaboraviti”. – Horsens Folkeblad 

“Briljantne, suptilne kratke priče o svim stvarima koje oblikuju naš svakodnevni život.“ – Fyens Stiftstidende

Posrnuli svijet Pedera Frederika Jensena iza kulisa svakodnevnoga života skriva golemu dramu.” – Flensborg Avis

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp