Jesmo li slobodni ili iza rešetaka?

Jesmo li slobodni ili iza rešetaka?

Danas se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava. Vrlo aktualna tema, pa evo malog podsjetnika. 

Ideja ljudskih prava ima svoj korijen u školi prirodnog prava, koja se razvila pod utjecajem prosvjetiteljskih filozofa 18. stoljeća. Najvažniji dokument nastao na tim temeljima jest “Opća deklaracija o pravima čovjeka” Ujedinjenih naroda iz 1948. godine. 

Članak 1. svečano proglašava:

“Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i savješću pa jedna prema drugima trebaju postupati u duhu bratstva.”

S tim je u vezi članak 28., koji proglašava ljudsko pravo da država i međunarodna zajednica priznaju njegova/njezina prava:

“Svatko ima pravo na društveni i međunarodni poredak u kojemu se prava i slobode utvrđene ovom Deklaracijom mogu u punoj mjeri ostvariti.”

Ustav Republike Hrvatske također svakome jamči prava i slobode, neovisno o rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama. Svi su pred zakonom jednaki.

Ovo je bio mali podsjetnik na teoriju. Kao što svi vrlo dobro znamo, u praksi se stvari kompliciraju. Tako mi prva na um pada misao velikoga francuskog književnika i političkog filozofa Jean-Jacques Rousseaua: ”Čovjek se rađa slobodan, a posvuda je u okovima.”

Naime, svi mi znamo kako su nam Ustavom, konvencijama i pravnim institucijama slobode zajamčene. No tko se još od nas smatra zaista slobodnim? Zar su potrebne rešetke, brave i lokoti kako bismo bili zatvoreni? 

Robujemo svojim mislima, čežnjama, navikama, ciljevima i ambicijama, a često i tuđim željama i pravilima. Pokoreni smo nametnuim konvencijama i osobnim životnim okolnostima, a ponašanje nam uvjetuju i one drušveno-političke. 

Fraza “viša sila” nam se u riječniku toliko udomaćila, da je postala kolokvijalna, svakodnevna praksa. Zapadnom društvu u kojem živimo svako malo je na ustima “sloboda”, no kuda god se okrenemo sloboda nam je uvjetovana. 

Je li to onda zaista sloboda? Živimo li slobodni ili smo posvuda u okovima, kako je još davno zaključio Rousseau?

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp