Božićna idila

Božićna idila

Vrijeme je blagdana. Svatko od nas ovo vrijeme doživljava na svoj način. Nekome izuzetno teško padaju blagdani, dok im se neki raduju i jedva čekaju da dođe prosinac. Sve naravno ovisi o okolnostima u životu. Onima koji imaju složnu obitelj, taj krug ljudi u kojem se osjećaju sigurno i voljeno zasigurno su blagdani prožeti lijepim emocijama , susretima i druženjima. Oni koji to nemaju, a nažalost takvih je mnogo, ovo vrijeme može biti vrlo izazovno, bolno i teško.  

Lijepo je vidjeti nasmiješena lica koja šetaju ulicama dok biraju poklone za svoje najmilije. Lijepo je vidjeti pune stolove hrane i najfinijih delicija, ukrašene kuće, lampice, borove koji su svake godine sve ljepše ukrašeni. Sve izgleda nekako bajkovito. Ljubav je u zraku i kao da se srca smekšaju u to blagdansko vrijeme. Dok je nekima najveća briga kojim kuglicama će ove godine ukrasiti bor i koje sve kolače ispeći, surova realnost je da će u to vrijeme mnogi ostati gladni, bez poklona ispod bora i što je najvažnije bez topline i blizine obitelji. Ne zvuči nimalo optimistično niti pozitivno, no to je jedna istina od koje ne treba bježati i koje je dobro biti svjestan posebno u ovo blagdansko vrijeme. Mi koji imamo tu sreću, a usuđujem se reći i luksuz da ćemo blagdane provesti u obilju ljubavi, hrane i darova, najmanje što možemo učiniti je zapitati sami sebe na koji način možemo ove blagdane učiniti ljepšima i lakšima onima kojima ovo vrijeme nije nimalo lako. Možda nam se čine kao sitnice, ali svatko od nas može uplatiti nešto novaca u neku humanitarnu udrugu, posjetiti bolesne i nemoćne, pitati nekoga za koga znamo da je u potrebi  kako možemo pomoći. Ne moraju to biti neke grandiozne geste, ponekad je potrebno stvarno jako malo da izmamiš nečiji osmijeh ili probudiš barem zrno vjere i nade u nekome. Ostati ravnodušan i misliti samo na sebe i svoje užitke u vremenu dok je toliko nesretnih i gladnih zaista je nedopustivo. Lanac dobrote i ljubavi se može pokrenuti u svakome trenutku i može ga pokrenuti bilo tko. Nisu potrebne nikakve posebne kvalifikacije osim dobre volje, dobrog srca i malo vremena. 

Božićna idila prekrasno izgleda uživo kao i na filmovima, a u današnje vrijeme i na društvenim mrežama. Uvijek se može djelić toga pokloniti svakome tko to nema. Previše je onih koji upravo u vrijeme blagdana potonu u najdublje ponore beznađa i tuge. Prosinac je vrijeme ljubavi, praštanja, darivanja, ali ujedno je to i vrijeme velikih kriza koje znaju završiti i tragično. Nikada ne znamo što netko prolazi u svome životu. U ovo vrijeme posebno bismo trebali osvijestiti i probuditi više empatije jedni prema drugima. Biti obzirniji, strpljiviji, tolerantniji, nježniji… 

Nikada ne znaš kome si možda i spasio život lijepom riječju, djelom ili gestom. Svakako se isplati krenuti od sebe i biti onaj koji će prvi pružiti ruku u nevolji drugome. Božićna idila koja je nekima uobičajena, za druge je nedostižan san. Nešto o čemu maštaju i čini im se daleko. Sama ta spoznaja je dovoljna da se to blagdansko vrijeme posveti i takvima. Znati da si pomogao nekome može biti jedan od ljepših darova koji si primio, jer davanje je samo po sebi također dar. Nema ništa ljepše nego znati da si dirnuo nečiji život i usmjerio  ga u boljem smjeru.  Kao što je bitno nahraniti tijelo, jednako je bitno nahraniti i dušu. Duša se hrani dobrim djelima i ljubavlju, a  kao nagrada za to dolazi mir i radost. 

Božićnu idilu je prije svega dobro imati u svojoj duši, a tek onda u kući i na stolovima prepunim hrane. Jedino takva idila je prava Božićna idila. Lijepo bi bilo tokom cijele godine zadržati taj duh Božića, jer dobrota, plemenitost, dobra djela i širenje nade i vjere su nešto što nikada neće izaći iz mode i uvijek će biti u trendu. Zato, dok uživamo u svojim božićnim idilama, uvijek možemo naći trenutak da se zapitamo: „Kome mogu pomoći da doživi božićnu idilu?“ Najčešće svatko poznaje nekoga tko je nema, ili je nema onako kako zaista zaslužuje. Kao ona zvijezda na vrhu bora, božićnu idilu će upravo tako najljepše ukrasiti osmijeh nekoga tko je povjerovao opet u ljudsku dobrotu i nekoga tko nikada ili jako dugo nije doživio božićnu idilu, a zahvaljujući tebi sada je poznaje. Znati da si ti taj ili ta koja je nekome donijela pravi duh Božića u život najljepša je božićna idila koju možeš doživjeti.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp