Šest koraka za dobar plan akcije


Svatko od nas ima ciljeve, ali čini se da ih neki pojedinci postižu bolje i brže od ostalih. To je zato što se oni koji ciljeve ostvaruju brže od prosjeka služe sustavnom i dokazanom metodom postavljanja i postizanja ciljeva. Kako im to polazi za rukom? Odgovor na to pitanje vrlo je jednostavan – potreban vam je učinkovit plan akcije.

U nastavku vam donosim šest koraka s kojima možete stvoriti plan akcije koji sigurno djeluje:

  1. korak: Budite jasni

Prvi se korak u kreiranju plana akcije sastoji u vašoj odluci o tome što točno želite postići. Jasnoća je najvažnija odlika postavljanja ciljeva i možda čak i najvažnija značajka svakog uspjeha. Upravo zbog toga, umjesto nejasnih ciljeva poput “više novca”, “boljeg zdravlja” ili “sreće”, precizno specificirajte koliko novca želite zaraditi u određenom razdoblju ili kakvu razinu zdravlja i kondicije priželjkujete.

Morate zacrtati višedimenzionalne ciljeve za svako područje svoga života. Tek ćete onda moći funkcionirati kao dobro podmazan stroj. Potrebni su vam jasni ciljevi za vaše zdravlje, karijeru, financije, odnose, osobni i profesionalni razvoj te vašu zajednicu i duhovni rast. To će vas odmah smjestiti u odvojenu kategoriju pojedinaca, jer većina ljudi nema pojma što zapravo želi. Većina osoba nesvjesno je opterećena strahom od neuspjeha, koji im onemogućuje postavljanje jasnih i dobro definiranih ciljeva. Ponovit ću još jednom – ukoliko ne postavite jasne i točne ciljeve, ne možete ih niti ostvariti. Upravo zato što su nejasni.

  1. korak: Svoje ciljeve zapišite na papir

 Samo tri posto odraslih svoje ciljeve zapisuje na papir. Svi se ostali samo spremaju na to da ih jednoga dana zapišu. Uspjeh doista započinje s listom papira, olovkom i nekoliko minuta vašega vremena. Možete započeti s metodom triju ciljeva: u manje od 30 sekundi, dakle vrlo brzo, zapišite svoja tri najvažnija cilja u životu; učinite to odmah. Bez obzira na to koja ste tri cilja napisali, oni su vjerojatno prilično točan odraz onoga što stvarno želite u životu.

Kada cilj zapišete, time ga zapravo programirate u svoju podsvijest i istovremeno aktivirate cijeli niz mentalnih procesa koji će vam omogućiti da postignete više nego što ste ikada sanjali. Tako počnete očekivati da ćete cilj i postići, a kao rezultat toga u svoj život privlačite ljude i okolnosti koji su u skladu s postizanjem vašeg cilja.

  1. korak: Odredite rokove

Sljedeći je korak određivanje roka za ostvarenje cilja. Ako je to velik cilj, postavite više rokova – za prijelazne korake. Što ako cilj ne postignete na vrijeme? Odredite mu novi rok. Ne zaboravite, određivanje rokova zapravo je nagađanje kada ćete nešto postići.

Cilj ćete možda ostvariti i prije, ali može proći i mnogo više vremena nego što ste očekivali. U svakom je slučaju važno postaviti rok prije nego što krenete u realizaciju cilja. Postavljanje roka djeluje kao svojevrsna prinuda, stalno je u vašoj podsvijesti i brine o ostvarenju zacrtanog cilja.

Ako želite postići financijsku neovisnost, možete zacrtati 5, 10 ili 20-godišnji cilj, a zatim ga raščlaniti prema godinama kako biste znali koliko svake godine trebate uštedjeti i uložiti. Zapamtite: ne postoje nerazumni ciljevi, već samo nerazumni rokovi.

  1. korak: Napravite popis zadataka/poslova

Načinite popis svega čega što možete zamisliti na putu do ostvarenja svog zacrtanog cilja. Nakon što ste cilj zapisali na papir, vrijedi izdvojiti nešto vremena da biste napravili popis svih akcija i djelovanja koje ćete morati učiniti kako biste došli do cilja. Prepoznajte prepreke koje ćete morati savladati; potrebna znanja, informacije i vještine, kao i ljude čija će vam pomoć i suradnja trebati da biste cilj postigli. Što je vaš popis iscrpniji, bit ćete motiviraniji, vaša će želja biti intenzivnija, a vi ćete sve više vjerovati da je i ostvariva.

Sve ove stvari objedinite u plan organiziran prema prioritetima i slijedu. Dajte prednost važnijim stvarima, a onima manje važnima odredite niži prioritet. Definirajte redoslijed poslova i zadataka. Često se događa da postizanje cilja zahtijeva odgovarajući redoslijed zadataka. Navedite sve moguće pojedinačne korake koje ćete morati poduzeti. Ako se sjetite dodatnog zadatka, dodajte ga na popis. Pravilo 80/20 kaže da će 80% rezultata proizaći iz petine (20%) vaših aktivnosti. Prema tome pravilu, prvih 20% vremena koje utrošite za planiranje svoga cilja i organiziranje plana, vrijedno je 80% vremena i truda potrebnog za postizanje cilja.

  1. korak: Izradite plan akcije

Sada kada imate iscrpan popis obaveza, preoblikujte ga u sveobuhvatan plan akcije. Planirajte svaki dan, tjedan i mjesec unaprijed. Svaki mjesec planirajte na samom početku mjeseca; svaki tjedan vikend prije njegova početka i svaki dan večer prije. Što brižnije i detaljnije planirate svoje aktivnosti i zadaće, više ćete postići u manje vremena. U pravilu, svaka minuta utrošena na planiranje uštedi 10 minuta pri izvršenju. Potom za svaki dan odaberite koja je aktivnost broj jedan – najvažniji zadatak toga dana. Opet, svoje prioritete možete postaviti uz pomoć pravila 80/20.

Zapitajte se, kada biste s popisa mogli obaviti samo jednu stvar, koji bi zadatak bio najvažniji? Uz ovaj zadatak zapišite broj jedan (1). Onda se zapitajte, kada biste s preostalog popisa mogli obaviti još samo jedan zadatak, koji bi bio najvrjedniji vašega vremena? Uz ovaj zadatak napišite broj dva (2). Nastavite s ovim postupkom dok petini (20%) vaših glavnih zadataka ne odredite prioritet. Pred sobom imate svoj akcijski plan.

  1. korak: Krenite u akciju

Posljednji je korak poduzimanje akcije, izvršavanje zadataka i praćenje svoga napretka – po potrebi plan prilagodite. Pobrinite se da svaki dan učinite nešto što će vas pokrenuti u smjeru onoga što u životu uistinu želite.

To sam naučio od američkog edukatora i poslovnog čovjeka Briana Tracyja i neizmjerno sam mu zahvalan na tome.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp