Život je putovanje, a ne destinacija

Život je putovanje, a ne destinacija

Mnogo je definicija što je život i koja mu je svrha. Meni  je jedna od najboljih definicija upravo ta da je život putovanje, a ne destinacija. Svi mi imamo taj neki osjećaj kao da negdje konkretno moramo stići, na neko određeno mjesto, grad, drugu državu ili drugi kontinent. Kao tamo negdje drugdje nešto ili netko čeka na nas i kao tamo negdje drugdje je bolje i sretnije. Možda i jeste tako, ali putovanje se dalje nastavlja. Pa sve i da tamo odemo ili kad tamo odemo i dalje nismo stigli na konačni cilj već i dalje putujemo rijekom života. Zatvaramo tek stara poglavlja i cikluse, a zatim započinjemo nova. Život je knjiga s mnogo poglavlja i jedno vječno putovanje duše.

Upoznavanje samoga sebe kroz odnose s drugima i kroz mnogobrojna iskustva koja dolaze na tom putu. Kako putujemo tako uvijek oko sebe imamo i suputnike. S nekima idemo u istom smjeru na duže, a s nekima na kraće staze. Putovi nam se nekada raziđu, ponekad se ponovno spoje, a ponekad i zauvijek razdvoje. Život ima toliko nepredvidivih momenata. A mi i dalje putujemo… Dok život gledaš kao na putovanje onda znaš da je svaki novi dan ta nova destinacija. Svaki trenutak može biti nova destinacija.

Zato i netko tko je nesretan može otići i na kraj svijeta i dalje će biti nesretan. Zato onaj tko je sretan može i na kraj svijeta i biti tu gdje je sada i dalje će biti sretan. Stanje uma, stanje duše je ono koje određuje kako ćemo doživjeti to životno putovanje, bez obzira obišli mi čitav svijet, bili cijeli život u jednom selu ili gradu ili ih upoznali tek nekoliko.  Ono što se broji su lijepi trenuci koje si sakupio, količina ljubavi koju si s drugima podijelio i dobra djela kojima si ovaj svijet ukrasio. Putujemo svaki dan, samo ponekad s koferima u rukama, a ponekad bez njih jer tamo kamo putujemo ne trebaju nam nikakve stvari. Putujemo maštanjima i putujemo vlakovima, ali nikada nismo na istom mjestu. Da, život je jedno uzbudljivo putovanje, a ne destinacija. Dok to znaš, veseliš se svakom novom danu bez obzira u kojem si gradu, selu ili državi jer znaš da ćeš u tom novom danu opet otputovati u neki novi svijet i neku novu nikada prije ispričanu priču.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp