Kako provodite vrijeme na internetu? Samo skrolate ili učite?

Kako provodite vrijeme na internetu? Samo skrolate ili učite?

Dobio sam na ekranu sljedeću informaciju. „Vaše vrijeme provedeno na internetu u odnosu na protekli tjedan je povećano za 23% i iznosi 4 sata i 47 minuta dnevno.“ Da li i vi dobivate informaciju o vremenu provedenom na internetu? Da li tu informaciju ignorirate i samo nastavite dalje skrolati? Malo sam zastao i pokušao zbrojiti sve te sate i onda sam se upitao. Kolika je korist od toliko sati potrošenih na internetu? Što sam radio, čega se sjećam, što sam naučio?

Došao sam do sljedećih spoznaja pa ih želim podijeliti s vama. Svaki dan smo bombardirani s ogromnim količinama informacija. Od najdublje ljudske intime, preko savjeta za ljepotu, planetarnim sukobima i problemima, detaljima života nekih poznatih osoba, o neimaštini kao i o bogatstvu itd.

Kako da se čovjek tu snalazi? Da li ponekad razmišljate o tome kome treba i čemu služe te informacije? Što da radite s njima osim da vas nepotrebno okupiraju, odvlače pažnju i da o nekima od njih razmišljate.

Postoji više načina kako se postaviti prema raznim informacijama pa između ostalog možemo si postaviti pitanje: Zašto ja gledam/čitam/slušam tu informaciju?

Da li je ona jednostavno došla do vas dok ste pregledavali Facebook, razne portale, Instagram ili ste baš u potrazi za nekom informacijom?

Ako je naišla u prolazu, dok neumorno skrolate po internetu, sljedeće pitanje koje sebi možete postaviti je da li možete nešto napraviti s tom informacijom. Ima li tu neke koristi za vas, neko učenje. Razjasnite si da li vam možda daje dodatnu informaciju o nečemu što vas interesira, što ste tražili ili zapravo ne služi ničemu osim da vas ometa.

I prije nego nastavite dalje razmislite da li bi ta informacija možda mogla poslužiti nekome od vaših prijatelja. Ako je odgovor pozitivan, proslijedite im informaciju, a ako će to i njima biti samo još jedna u nizu nepotrebnih, beskorisnih informacija nemojte ih zamarati s njom.

        

Učenje bi trebalo biti posljedica vašeg interesa, vaše potrebe za nečime

Dakle bilo bi lijepo kada biste mogli prići učenju na jedan od sljedeća dva načina.

Prvi je ako znate što vas interesira da onda potražite što je dostupno u vezi toga i educirate se.

Drugi način je da imate sreću i da vam se dok skrolate pojave razne edukativne ponude i da unutar toga prepoznate neku temu koja vas  privuče.

Preporuka je da kada vam pažnju privuče informacija o nekim edukacijama da zastanete i odvojite malo vremena i razmislite o sljedećem. Da li je tema koja je obrađena u nekom programu nešto što vas interesira, nešto što bi moglo doprinijeti razvoju nekih vaših vještina ili pomoći u odnosima s drugim ljudima. Ovo vrijeme koje provodimo u stanu karakterizirano je intenzivnim smanjenjem socijalnog kontakta, boravka među ljudima u raznim izazovnim situacijama. Neki su se možda previše povukli u sebe, neki rade na stručnim edukacijama i svladavaju vještine potrebne za bolju izvedbu radnih zadataka.

 

Jeste li spremni? 

Kad se život opet vrati u normalu mnogi će se naći u situacijama na koje su već zaboravili da postoje ili im i prije pandemije nisu bile drage. 

Morat će u dvorani za sastanke održati prezentaciju pred kolegama, otići na sastanak kod potencijalnih klijenata, obaviti neugodan razgovor s direktorom i drugo.

Da li razmišljate i o takvim situacijama?

Da li radite nešto, educirate se kako biste sutra prošli kroz takve situacije što mirniji, koncentriraniji i na kraju zadovoljni sa svojim ponašanjem u takvim izazovnim situacijama. Pa zato kada vam  se pred očima pojave ponude s takvim ili sličnim programima nemojte odmah nastaviti skrolati dalje, zastanite, razmislite i donesite odluku. Ako spoznate da bi ta tema zavrijedila da se malo više pozabavite s njom, pogledajte detalje programa.

To je onda svjesna odluka, iza nje stoji odlučnost i interes da uložite određeno vrijeme u edukaciju i da nastojite napraviti neke promjene na bolje.

Eto to čini razliku između našeg svakodnevnog skrolanja internetom, punjenja glave svakojakim nepotrebnim informacijama koje nas podsvjesno ometaju, čine nemirnima i često nezadovoljnima i svjesnog ulaska u neku temu sa željom i interesom da nešto ne samo naučite nego i primijenite u svakodnevnom životu i da tako vaš život s vremenom bude sve bolji i kvalitetniji, a vi sve mirniji i zadovoljniji.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp