Insomnia

Insomnia

Postoji jedna stara kineska kletva „Dao ti Bog da živiš u uzbudljivim vremenima”.

Unatrag zadnjih godinu dana lako nam se može učiniti da nas ista sustiže.

No, u povijesti je bilo i daleko zahtjevnijih vremena, a ljudski rod je sve to nekako preživio i nastavio dalje.

Ono s čime smo se svi sigurno povremeno u životu susretali je nesanica, a izazovi vremena u kojem živimo naše besane noći mogu učiniti učestalima. Ležite u krevetu i brojite ovčice, ali vaš um nekako nađe načina da vas podsjeti na neplaćene račune, na rokove koji vas sustižu, neugodan razgovor s šefom koji vas sutra očekuje na poslu ili na neku neugodnost koju ste proživjeli dan ranije i koju svim silama nastojite potisnuti.

Pandemiju i potrese nećemo ni spominjati.

Mnogo je potencijalnih razloga koji vas drže budnima noću i ne daju vam da se opustite i utonete u san, čak i kada ste umorni i iscrpljeni.

Evo kako si pomoći i izboriti s nekima od njih za miran san.

Stres

Nemirne misli, naprezanje tijela i ubrzani otkucaji srca reakcije su na stres, a niti jedna od ovih reakcija ne pogoduje odmoru. Nakon stresnog dana, pokušajte si dati dovoljno vremena da se smirite i opustite. Razmislite o  primjeni neke od tehnika meditacije ili vježbanju joge prije odlaska u krevet. Možete potražiti pomoć i u dodacima prehrani. Tableta magnezija opustit će tijelo i pripremiti ga za san.

 Glad

Poneki zalogaj prije spavanja može učiniti puno, ali bitno je o kakvoj namirnici se radi. Izaberite hranu bogatu magnezijem poput posnog  svježeg sira,  slanutka, orašastih plodova i sjemenki ili malo tamne čokolade.

Temperatura u sobi

Prezagrijana prostorija i suh zrak neće vam pomoći da lijepo sanjate. Prije spavanja smanjite ili isključite grijanje u spavaćoj sobi.

 Buka

Ako imate partnera koji hrče ili živite u zgradi iznad susjeda koji štede struju i uključuju perilice i slične strojeve u sitne noćne sate, sigurno se često borite s nesanicom. Tu mogu donekle pomoći čepići za uši ili razgovor s krivcima za vaš nemiran san.

 Plava svjestlost

Barem tridesetak minuta prije spavanja odložite svoj pametni telefon. Istraživanja potvrđuju da plava svjetlost iz elektronskih uređaja ometa prirodni ritam našeg tijela i ometa san. Čak i ako koristite naočale koje blokiraju plavo svjetlo, sadržaj koji pratimo na našim elektronskim uređajima može nas uznemiriti i razbuditi pa je  najbolje odložiti telefon, ugasiti tv i umjesto toga pročitati poglavlje neke dobre knjige.

 Dehidriranost

Čaša vina ili pivo prije spavanja mogu vam se učiniti kao dobro rješenje za opuštanje, ali istina je da alkohol remeti san. Uz to, može dovesti do dehidracije ukoliko pretjerate s količinom, što će uzrokovati i buđenje s mamurlukom. Kako biste ublažili negativan utjecaj kasne čašice, popijte prije spavanja čašu vode. 

 Manjak aktivnosti

Ako je vaša dnevna šetnja samo na relaciji kauč-frižider, nepotrošena energija iz dana držat će vas budnima noću. Zato je bitno svaki dan biti fizički aktivan. Ako se ne bavite nekim sportom, dobro će doći i kraća šetnja nakon večere i korištenje stepenica umjesto dizala.

Neudoban ležaj

Spavate na trosjedu koji se razvlači i već ste na njemu napravili koju udubinu ili liježete svaku večer na stari istrošeni madrac? U tom slučaju teško možete imati miran san.

Ujutro se vjerojatno budite umorni, a niti bolovi u leđima vam nisu strani,

Investirajte u kvalitetan madrac, dobar san je neprocjenjiv.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp