Proljetna detoksikacija

Proljetna detoksikacija

Proljeće je idealno vrijeme za veliko pospremanje. S buđenjem prirode svi postajemo aktivniji i želimo unijeti neke promjene u svoje okruženje. Neki će se odlučiti za renoviranje stana, promjenu namještaja ili samo nekog detalja kako bi oplemenili svoj stambeni prostor i dali mu dašak svježine.

Dok upijamo vitamin D kroz prve zrake proljetnog sunca, u nama će se probuditi i želja da očistimo svoje tijelo od toksina prikupljenih tijekom zime. Detoksikacijom se „resetiramo” i pripremamo za novi početak, ona nam povećava razinu energije, uravnotežuje hormone, poboljšava probavu, a kožu čini sjajnom i glatkom. 

Dovoljne su sasvim male promjene svakodnevnih navika. U prehranu je potrebno uključiti više povrća, voća, orašastih plodova, sjemenki i mahunarki, uz povećan unos vode. Smanjenjem hrane na bazi životinjskog porijekla, šećera, kave i alkohola dajemo tijelu priliku da se odmori i pomažemo mu da se riješi otrova. 

Dobar početak dana je čaša tople vode s limunovim sokom.

Tijekom samo dva tjedna zdravije prehrane, uz izbjegavanje nezdravih namirnica, tijelo se počinje mijenjati. Osjećat ćete se energičnije i manje napuhnuto, a možda i skinuti koji kilogram viška.

Kad jedemo hranu koja ima ljekovita svojstva i dopušta našem tijelu da se regenerira, tad i u našem umu stvaramo mjesta za druge stvari, a za potpunu detoksikaciju potrebno je od otrova očistiti i misli.

Kao što su namirnice koje konzumiramo hrana za naše tijelo, tako su naše misli hrana za naš mozak. Mentalnom detoksikacijom ograničavamo misli koje pokreću negativne emocije i zamjenjujemo ih mislima koje vode osjećaju mira i radosti. Za uspješnu mentalnu detoksikaciju potrebno je izbjegavati misli o neuspjehu, razočaranju, bolesti, nesrećama kao i osuđivanje drugih ili nas samih, ljubomoru, pesimizam…Ukratko, sve misli koje nisu pozitivne ili konstruktivne. 

Poanta nije u tome da nemate ni jednu negativnu misao, nego da se na istima ne zadržavate. Prvu misao koja Vam padne na pamet ne možete kontrolirati, ali zato možete drugu i onu sljedeću.

Prihvatite da imate negativne misli, zatim im dopustite da budu prisutne, ali bez usmjeravanja pažnje na njih. Kako biste odvratili pozornost posvetite se nekoj aktivnosti; čitanju, vježbanju, slušanju glazbe, druženju s prijateljima, igri s kućnim ljubimcem.

Pokušajte promijeniti pristup i razmotriti problem na način da utvrdite je li situacija toliko loša koliko vam se čini i postoji li još nekakav način za rješavanje problema. 

Zatim preusmjerite fokus na traženje rješenja.

Pritom budite svjesni da je mozak navikao na negativna razmišljanja i da će vam uvijek nametati pitanje što bi moglo poći po zlu. Naše misli navikle su se hraniti lošim emocijama, kao što je naše tijelo naviklo jesti nezdravu hranu.

Proces mentalne detoksikacije nije puno drugačiji od tjelesne.

Zato svaku negativnu misao koja vam se prišulja dočekajte s jednom pozitivnom. 

Svaki put se u takvoj situaciji prisjetite stvari koje u vašem životu funkcioniraju i koje vas vesele.

Kad smo unijeli više energije u svoje tijelo i mira u svoje misli, možemo se posvetiti i kozmetici. Koristite losion za tijelo bez parabena, dezodorans bez aluminija, zubnu pastu bez fluora. Ako imate omiljeni parfem koji sadrži neke štetne sastojke, nastojte ga koristiti samo u posebnim prigodama umjesto svakodnevno.

Na detoksikaciju, koje god vrste ona bila, nemojte gledati kao na dosadan posao.

Shvatite to kao kreativan iscjeljiteljski eksperiment tijekom kojeg će vaše tijelo postati poletnije, energičnije i ljepše, a vaše misli pozitivnije i veselije.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp