Prirodna zaštita od insekata

Prirodna zaštita od insekata

Tijekom života svi se susrećemo s određenom vrstom fobija. Neke s vremenom nestaju ili ustupaju mjesto drugima, a neke nas prate čitav život. U mom slučaju to je fobija od insekata, osobito onih iz nesnosne obitelji osa. Otkad znam za sebe njihovo prijeteće zujanje i oblijetanje tjeraju me da  mahnito mašem rukama i jurim uokolo panično tražeći zaklon.

Svake proljetno-ljetne sezone obavezno sam provjeravala i nadopunjavala svoje kućne zalihe bio killa i sličnih proizvoda  kako me najezda tih mrskih  stvorenja ne bi dočekala nespremnom, ali otkako  dom dijelim s kućnim ljubimcem počela sam  razmišljati o prirodnim i neškodljivim načinima  odbijanja insekata. Postoje uistinu raznovrsne aromatične biljke koje mogu otjerati insekte iz našeg prostora i zaštititi nas.

Bosiljak, lavanda, metvica, timijan i matičnjak u vrtu ili u teglicama na prozoru i terasi obavit će vas zamamnim  aromatičnim mirisom  koji će stršljenima i osama biti neugodan i držati ih podalje od vašeg doma.

Svi znamo da je lavanda učinkovita protiv moljaca, ali jeste li znali da nas jednako učinkovito može zaštititi i od komaraca? Ulje lavande ima antifungalno i antiseptičko djelovanje te osim što sprječava ubode komaraca, može i umiriti kožu nakon uboda. Nanesite ulje lavande na izložene dijelove tijela, poput gležnjeva i ruku kako biste se zaštitili ili na mjesto uboda radi ublažavanja reakcije.

Ulje cimeta može ubiti jajašca komaraca, ali i djelovati kao repelent za odrasle komarce,  osobito tigraste, dok je ulje majčine dušice jedno od najboljih u pružanju zaštite od komaraca koji prenose malariju.

Bosiljak i limunska trava svojim mirisom učinkovito tjeraju komarce, muhe, ose i brojne druge insekte, a miris kadulje djeluje izrazito odbojno na moljce i neke vrste leptira.

S obzirom da insekti i nametnici napadaju i naše dragocjene sadnice, kako bismo ih sačuvali bit će nam od koristi mirisno bilje poput metvice, kadulje i bosiljka.

Prilikom sadnje metvice morate imati na umu da se radi o invazivnoj biljci koja se brzo širi.

Češnjak zauzima malo prostora i može rasti u svakakvim uvjetima, a pomoći  će u tjeranju moljaca, pauka, komaraca i raznih nametnika.

Geraniol je vrsta alkohola iz biljnih ulja poput citronele, limunske trave i ruže, a kao sastojak sredstva protiv komaraca poznato je da djeluje dva do četiri sata, ovisno o vrsti.

S obzirom da lako može izazvati iritaciju sluznice i kože, držite ga podalje od očiju i pokušajte izbjegavati uporabu ukoliko imate osjetljivu kožu.

Ulje čajevca popularno je esencijalno ulje iz Australije koje je poznato po antiseptičkim, antimikrobnim i protuupalnim svojstvima. No, nedavna istraživanja također sugeriraju da ulje čajevca može biti učinkovito sredstvo protiv insekata.

Eterična ulja se nikada ne smiju stavljati izravno na kožu, uvijek se ih je potrebno razrijediti u baznim uljima poput maslinovog ili bademovog.

Moguća je i alergijska reakcija pa prije korištenja proizvod s esencijalnim uljima testirajte na malom dijelu kože i pričekajte sat ili dva kako biste bili sigurni da se neće pojaviti reakcija u obliku osipa ili peckanja.

Ukoliko vas i nakon primjene prirodnih repelenata dosadni komarac uspije ubosti, mjesto uboda istrljajte jabučnim octom ili komadićem svježe rezanog češnjaka. To bi vam trebalo pružiti olakšanje i zaštititi vas od infekcije.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp