Zamke govora tijela i savjeti kako ih izbjeći za žene u poslovnom okruženju


Jedna direktorica je imala problema sa svojim muškim kolegama. „Sviđam im se, ali me nikad ne shvaćaju ozbiljno“, požalila se. „Kao da misle kako flertujem s njima. Što definitivno nikada ne radim!”

Nakon što sam je gledao kako komunicira s raznim muškim kolegama iz top managementa, uvidio sam problem. Pokušavala je razgovarati o pitanjima vezanima za posao dok je koristila “društveni pogled”.

Evo na što mislim…

Ako stvorite imaginarni trokut, čija su baza oči, a vrh je sredina čela i ako osobu gledate u taj imaginaran trokut – koristit ćete „poslovni pogled“. Kada držite pogled u tom području, neverbalno signalizirate ozbiljnost te da trenutno imate poslovni pristup situaciji.

Kada preokrenete trokut tako da je baza oči a vrh usta i premjestite fokus na ovo područje, od očiju do usta, tada koristite društveni pogled. A društveni pogled može se pogrešno protumačiti kao flertovanje, čak i u korporativnom okruženju.

To je naizgled stvarno nebitna stvar. Ali kako je direktorica saznala, jedan mali neverbalni signal može promijeniti dinamiku cijele poslovne interakcije.

Biti svjestan signala koje šaljete prvi je korak u povećanju razumijevanja govora tijela. Donosimo vam deset neverbalnih zamki u koje žene mogu upasti i savjete za izbjegavanje tih zamki.

Zamka #1: Previše naginjanja glave. Naginjanje glave je signal da netko sluša i sudjeluje te je to gesta koju žene koriste više nego muškarci. Kao takvo, naginjanje glave može biti vrlo pozitivan znak, ali podsvjesno se doživljava kao pokorni znak. (Psi naginju glavu kako bi izložili vratove, kao način da pokažu poštovanje prema dominantnijoj životinji.) Savjet: Naginjanje glave koristite kada želite pokazati svoju zabrinutost ili interes za članove svog tima ili kada želite potaknuti ljude da prošire ono što govore. Ali kada trebate projicirati moć i autoritet, bit ćete učinkovitiji ako držite glavu ravno.

Zamka #2: Fizičko smanjivanje. Žene imaju tendenciju prividnog smanjivanja svoga tijela, držeći laktove priljubljene uz bokove, čvrsto prekriže noge, stišćući se s kako bi zauzele što manje prostora. Muškarci visokog statusa rade upravo suprotno: šire se u slobodan prostor i uzimaju jako puno mjesta. Savjet: Zapamtite da se pokazivanje vodstva i visokog statusa neverbalno pojačava korištenjem visine i prostora. Stanite ili sjednite uspravno, povucite ramena unatrag, proširite svoj stav, odmaknite ruke od torza i na taj način ćete izgledati kao moćni vođa koji doista i jeste.

Zamka #3: Korištenje djevojačkih gesti. Svi mi koristimo geste samoutjehe kada smo pod stresom. Trljamo si ruke, stišćemo nadlaktice i dodirujemo vratove. Ali žene se doživljavaju kao mnogo manje moćne kada koriste djevojačke samoutješne geste (uvrtanje kose, igranje nakitom, itd.) Savjet: Držite ruke na konferencijskom stolu kako bi bile vidljive te će vas podsjetiti da ih držite mirno. Kada koristite geste, primijetite da li pojačavaju vaše izjave. Ako je to tako, vjerojatno pokazujete dlanove kako bi ukazali na otvorenost i uključenost ili koristite neverbalnu gestu „Zašiljeni prsti“ kod koje se vrhovi prstiju dodiruju, a dlanovi su odvojeni. „Zašiljene prste“ obično koristite kada se osjećate vrlo sigurni u datu izjavu. Dlanove okrećete prema dolje kada ste donijeli odluku.

Zamka #4: Glas prema gore. Ženski glasovi često se dižu ka višem tonu na krajevima rečenica kao da postavljaju pitanje ili traže odobrenje. Savjet: Prilikom davanja deklarativne izjave svakako koristite autoritativni prizvuk, u kojem vaš glas počinje na jednoj noti, diže se u vis kroz rečenicu, a na kraju rečenice se opet spušta u dublje tonove.

Zamka #5: Pretjerano se smiješi. Pretjerano ili neprimjereno smješkanje može biti zbunjujuće te smanjuje vjerodostojnost. To je posebno uočljivo ako se previše smiješite dok raspravljate o osjetljivoj temi, izražavate ljutnju ili dajete negativne povratne informacije. Savjet: Smiješak koristite u pravo vrijeme (na primjer, na početku sastanka s potencijalnim poslovnim klijentom), smješkanje može biti jedan od najmoćnijih pozitivnih neverbalnih znakova te posebno moćan za signaliziranje simpatičnosti i prijateljstva. Ali, kada osoba ili situacija postane ozbiljna, trebate izgledati ozbiljno.

Zamka #6: Previše klimanja glavom. Kada čovjek kimne glavom to znači da se slaže s nekim. Kada žena kimne glavom, to znači da se slaže ili da sluša, suosjeća s nekim ili potiče govornika da nastavi govoriti. Zapravo, skloni smo toliko kimati glavom da ponekad  izgledamo kao lutke s klimavom glavom. Savjet: Stalno klimanje glavom može izraziti ohrabrenje i angažman, ali ne autoritet i moć. Da biste projicirali autoritet, pogotovo kada iznosite svoje mišljenje, držite glavu mirno.

Zamka #7: Čekanje na red. Na poslovnim sastancima muškarci često preuzimaju kontrolu razgovarajući više od žena i češće ih prekidajući. Savjet: Jedna od perspektiva vrijednosti govora kaže: „Naučite prekidati“.

Zamka #8: Koketirajuće ponašanje. Žene stječu simpatičnost, ali gube konkurentsku prednost u pregovorima kada flertuju. To je bio konsenzus kalifornijskog Sveučilišta Berkeley, nakon provedenog istraživanja u sklopu kojeg su glumice igrale uloge prodavačica biotehnološkog poslovanja. Polovici je rečeno da projiciraju ozbiljan poslovni pristup. Druga polovica glumica dobila je upute da flertuju (koristeći neverbalna ponašanja smješkanja, naginjanja naprijed, dodirivanja kose itd.) ali da to učine suptilno. Ishod Berkeley studije bio je da su “kupci” nudili 20% manje ponude glumicama koje su koristile neverbalne znakove flertovanja od onoga što su ponudili ozbiljnim prodavačicama. Savjet: Flert može biti zabavan i uzbudljiv. Ali, u poslovnim pregovorima bolja je strategija da se prezentirate kao kompetentna i profesionalna osoba.

Zamka #9: Biti emocionalno previše izražajna. Dok određena količina pokreta i animacija dodaju strast i smisao vašoj poruci, žene koje vidljivo izražavaju svoje emocije pokretima ruku koje se uzdižu iznad razine ramena mogu brzo izgledati čudno (osobito publici koju čine prvenstveno muškarci). Savjet: Za uključivanje i motiviranje ljudi, prezentacija nabijena emocijama može biti vrlo učinkovita. No, u situacijama kada želite maksimizirati svoj autoritet, trebati ćete smanjiti svoje pokrete i zadržati geste u razini struka. Kada ste smireni i staloženi, izgledate moćnije.

Zamka #10: Imati nježan stisak ruke. Čak i više od svojih muških kolega žene sa slabim stiskom ruke prilikom rukovanja doimaju se pasivnima i manje samouvjerenima. Savjet: Odvojite vrijeme za njegovanje svog „profesionalnog rukovanja“. Držite svoje tijelo direktno okrenuto prema drugoj osobi, licem u lice. Pobrinite se da prilikom rukovanja ostvarite kontakt dlan o dlan i da se koža između palca i kažiprsta dotakne s istom tom kožom druge osobe. Pogledajte osobu s kojom se rukujete u oči, nasmiješite se jer je ovo jedni trenutak kada je osmijeh poslovna prednost i počnite govoriti: „ Drago mi je da smo se upoznali…“. Najviše od svega ne zaboravite čvrsti stisak ruke.

Naravno, povećana svijest o tome kako sjedite ili stojite, koje geste koristite, kakvo vam je rukovanje i koje druge neverbalne signale koristite, samo su manji dio jednadžbe govora tijela. Drugi dio jednadžbe je sposobnost čitanja tuđih neverbalnih signala. I to je područje u kojem poslovne žene imaju prednost nad muškarcima. Žene su više usklađene s dinamikom odnosa i vještije u razumijevanju neverbalnih znakova. To je vještina koja im daje uvid u to da muškarci često propuštaju ono što se stvarno događa na sastanku ili tijekom pregovora. Zanimljivo je naučiti da je “ženska intuicija” postala vrijedna i moćna vještina vođenja u poslovnom okruženju.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp