Pričat ću vam o Zagrebu

Pričat ću vam o Zagrebu

Pričat ću vam o Zagrebu jer samo o Zagrebu pričati znam, pričat ću vam nekad glasnije, nekad tiše, jer upravo takav i je moj grad, ponekad glasan u svoj svojoj užurbanosti, vrevi, punim ulicama. Ponekad moram pričati tiše da ga ne probudim, kad zaspe svojim stoljetnim snom, snivajući brojne likove koji su prolazili, hodočastili njegovim ulicama. Pričat ću vam priču o jednom gradu, koji zaista postoji tu u svima nama, koji živi kroz priče, koji stanuje u svim tim malim ili velikim zgodama koje smo skupa proživjeli, ostavljajući neizbrisivi trag u vječnosti.

Pričat ću vam jer moram progovarati zbog nekih budućih generacija, nekih novih klinaca i klinceza, koji eto baš tu u ovom gradu ispisuju neke nove stranice ove priče što traje i trajati će zauvijek. I tako treba biti jer ova priča ima svoj početak, ali nadam se da nikad neće imati svoj kraj. Što je Zagreb, kaj je Zagreb? Zagreb smo svi mi bez obzira otkuda došli, koji smo ovom gradu podarili jedan dio sebe, jer i veliki Milčec je rekao da biti Zagrepčanin nije stvar geografije, već odnosa prema gradu i njegovu načinu života.

Izgubili smo se zadnjih godina gradeći metropolu, bez srca i duše, a ta duša je najvažnije što svaki grad ima, a posebno ovaj pod Medvednicom. Promjene dolaze, promjene su nužne, ali najgore je kad same sebi postanu svrha, a grad, grad je sakriven u svima nama, nosimo ga, a da toga nismo niti svjesni, grad to smo svi mi.

I ne, ne mijenja se Zagreb, mijenjamo se mi, živimo brzo, bezobzirno, neosjetljivo, bezosjećajno. Ne pričamo, već tipkamo, slikamo se i koristimo ono što nam je dano, a vrlo malo ili ništa ne dajemo. Da bi imao, moraš i dati, moraš mlade naučiti i moraš pričati o gradu i životu koji smo živjeli, moraš im omogućiti da znaju i saznaju kako smo živjeli, gdje smo izlazili, moramo im objasniti što to nosimo u sebi, a čini nas ponosnima, sjetnima i sretnima.

Baš to je Zagreb, baš to su te ulice, to je ono što grad čini gradom. Zagreb je neka rijeka misli, tisuće sitnih kapi što čine jedan slap, Zagreb je jezero doživljaja i uvijek otvorena knjiga u koju mi nadodajemo stranice, pa i čitava poglavlja. Zagreb su i gradske legende, živopisni likovi što ulicu pretvaraju u pozornicu na kojoj i mi dajemo svoje uloge. Režisera ima puno, ali nema obaveznih tekstova, nego samo ritam, ritam ulica koji odzvanja našim srcima i mislima. Još dugo ću vam pričati o Zagrebu jer tek sam počeo, a stati ne znam. Pričajte i vi, jer moglo bi vam biti žao što ste šutjeli.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp