Siguran put u propast

Siguran put u propast

Iako smo se kao povijesno državotvoran narod uspjeli stoljećima održati na vječitoj balkanskoj vjetrometini, iz svega priloženog danas nije teško zaključiti da je u nas došlo do ozbiljnog urušavanja pravih vrijednosti. Sasvim je prirodno upitati se – zašto je tome tako? Ako malo dublje uđemo u razloge naše nacionalne propasti, shvatit ćemo da propadamo samo zbog toga što se jednostavno ne znamo racionalno ponašati. Na što točno mislim? Naša pseudo-elita opčinjena sama sobom i dodvoravanjem moćnim, stranim utjecajima, umjesto jednostavnih i praktičnih rješenja koja bi bila u interesu svih nas, donosi katastrofalno loše odluke po državu i naciju.

Ceh koji plaćamo surovo stiže na naplatu, evo već trideset godina. Ništa nismo uspjeli naučiti od učiteljice života i nikakve žrtve ne mogu opametiti i urazumiti sujetu i taštinu vladajuće pseudo-elite. Nastavlja se naše tumaranje iz jedne krajnosti u drugu, dok su rezultati takve antidržavne politike pogubni za našu budućnost.

Ako se nastavi ovo mazohističko samo-uništavanje države i nacije bojim se da ćemo ostaviti naše potomke okupljene oko jedne suhe šljive. Njima će tada biti doista jako teško opstati. I zato ih ne smijemo unaprijed osuđivati zbog toga što će vrlo vjerojatno zatvoriti vrata za sobom i poslati u povijest jednu naciju i državu koja je neslavno propala.

Nisu oni krivi za tu propast. Krivci smo mi danas što, radi svoje šutnje, nečinjena i nekih  sebičnih interesa, gledamo kako se uništavaju temelji krvavo stvorene države. No, to je danas u modi, sve što je državno, prema mišljenju potplaćenih neoliberala, treba uništiti jer je staromodno i ostatak je jedne nazadne ideologije. Tržišni fundamentalisti planski uništavaju hrvatsku privredu i rasprodaju naša nacionalna bogatstva kako bi pokazali birokratima iz MMF-a da zaslužuju Nobelovu nagradu za sluganstvo.

Ponekad mi se čini kao da se utrkujemo tko će napraviti veću budalu od sebe i tko će pritom dobiti veće divljenje za svoje ludilo. Kada se takvi luđaci nađu na važnim državnim pozicijama, onda je to dokaz da se kolektivno ludilo sve više širi i da nema ni govora o ozdravljenju pacijenta. Svi oni koji bi trebali pomoći naciji da ozdravi od tog kolektivnog ludila, već su odavno sami inficirani te na našu veliku žalost nastavljaju širiti zarazu dalje.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp