Oproštajni govor Edvina Jurina upućen Ivici Vidoviću

Oproštajni govor Edvina Jurina upućen Ivici Vidoviću

Dragi  prijatelju!

Čudno mi je. Obično kad bi nešto pisali vezano za nas dvojicu, uslijedilo bi tvoje: ”Ti samo počni, a ja ću finiširati.” Danas počinjem i finiširam – sam. Prvi put sam otkad nas je život  spojio i isprepleo u početnoj točci mog poslovnog puta u Rijeci i razdvojio ovdje na tvom ispraćaju u završnoj točci tvoga života u Zagrebu.

Volio si kratku formu i zato ću biti kratak.

Primio sam mnogo poruka vezanih za tvoj odlazak. Na velikom broju njih stajalo je : ”Otišao je veliki gospodin.” Za gospodina se ne uči, gospodin se ne postaje. Gospodin jesi ili nisi. U svakom vremenu. Gospodin spaja, a ne razdvaja. Gospodin razgovara sa svima, bez obzira što o svakom misli. Gospodin ostaje isti, uspinje li se ili silazi. Kad se slegnu sve nevere i svi nemiri koji nas znaju pogoditi i obuzeti, slažem se: ”Bio si i ostao gospodin.” ”Un vero signore”, kažu Talijani.

Bio si hedonist i esteta. Uživao si u lijepom. U lijepom u najširem smislu te riječi. U slikarstvu, fotografijama, knjigama, arhitekturi, filmu, glazbi, sportu – posebice nogometu i košarci, društvu oko sebe. U finim vinima i jelima. Da je tvoj poslovni put krenuo drugim smjerom, vjerojatno bi postao uvaženi chef. Chef de la cuisine. Premda si volio čari mediteranske Prižbe, povijesnog Trogira, primorske Crikvenice i Jadranova, secijske Opatije, toskanskog ozračja Istre ili elegične Slavonije, posebno si uživao u Zagrebu.  ”Znaš, Zagreb kao grad treba znati konzumirati”, znao si mi često reći.

I na kraju. Po meni osobno – ono najvažnije. Bio si i ostao sanjar. Veliki sanjar. Zaigran i nemiran kao dječarac do posljednjeg daha. S posebnom mekoćom koja je titrala u dubini tvojih očiju. Sanjari daju i ne pitaju za uzvrat. Sanjari nikad ne vide prepreke već samo svoj san. Zato su i sanjari. Sanjari ne odlaze, oni nas i dalje prate u svemu što nas okružuje. Kada se sanjar, sanjanje i snovi spoje u jedno  – to je carstvo nebesko. I zato u ime svih nas koji smo ovdje s tobom danas i u ime onih koji nisu mogli doći, sanjaj i dalje svoje snove, sada u carstvu nebeskom – veliki marketinški dječače.

Adio amice!

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp