Poslovna zona Petrinja – Logor

Poslovna zona Petrinja – Logor

Fotografije u galeriji ispod teksta uistinu govore sve. Maskirne boje kontejnera u nezavršenoj poslovnoj zoni u Petrinji stvaraju odbojnost da im priđete, a kamoli da uđete nešto kupiti. Odaju dojam ratnog, odnosno izvanrednog stanja. Mogli su barem staviti vesele boje i neka vedra, pozitivna likovna rješenja. Jedva sam izdržao napraviti nekoliko fotografija jer je sve djelovalo tako sumorno i odbojno.

Dobro bi bilo znati tko je autor tog idejnog rješenja. Ovaj poslovni centar za zastrašivanje građana i kupaca jednostavno treba maknuti i na njemu ili drugdje u mjesec dana izgraditi pristojne objekte. Možda se ja varam; možda netko upravo ovim želim pojačati depresiju i iseljavanje ljudi. Kakav ste vi stekli osjećaj promatrajući ove fotografije?

Prošlo je sedam mjeseci od potresa, a Petrinja je jedna velika ruševina u kojoj sve stoji, u što sam se osobno i uvjerio. No, HRT i drugi mediji izvještavaju iz Petrinje sasvim drugačije – šireći dezinformacije. Poslovna zona se mogla i morala napraviti na drugoj lokaciji, ležernijeg izgleda i načina gradnje, ali nije.

Ne znam kada sam vidio nešto što me je toliko zgrozilo kao ova kontejnerska poslovna zona s maskirnim bojama. To je logor ili čelična maskirna utvrda. O tome koliko će to koštati bolje da ne pričam, jer su se tim novcem za sedam mjeseci mogli napraviti fini montažni objekti koji zrače optimizmom i na taj način privlače kupce.

Iz Petrinje je od potresa otišlo puno obitelji u inozemstvo, povećao se broj školske djece sa šećernom bolešću, a nitko od građana ne zna kada će im objekti biti popravljeni ili izgrađeni.

To je prava slika stanja na Banovini/Baniji i prava ocjena nesposobnosti sadašnje vlade koja time potiče iseljavanje ionako raseljenog i devastiranog područja.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp