Otvoreno pismo institucijama: analiza zaštitnih sredstava protiv širenja COVID-19

Otvoreno pismo institucijama: analiza zaštitnih sredstava protiv širenja COVID-19

Poštovani,

Slijedom objave koja je na hrvatskom jeziku ugledala svjetlo, a Jutarnji list ju prenosi pod naslovom: “Korona se, kažu eksperti, može širiti i puštanjem vjetrova, ali rizik je navodno manji jer ljudi uglavnom nose gaće” te je dostupna putem linka: https://www.jutarnji.hr/…/korona-se-kazu-eksperti-moze… , molim od Vas stručnu analizu zaštitnih sredstava.

Kao što postoje različite maske i stupnjevi zaštite koju one pružaju kod aerosolne transmisije: kirurška, od tkanine, N95, FFP1, FFP2, s bakrom…, vjerujem da je takav slučaj i kod transmisije flatulencijom, tj. prdenjem.

Stoga Vam u prilogu šaljem četiri primjerka zaštite koju najčešće osobno koristim te Vas molim za stručnu analizu stupnja zaštićenosti i savjet struke za javnost.

Ovdje navodim i disclaimer u svrhu znanstvene transparentnosti: svi primjerci su kupljeni na placu.

 Tip1:

Zaštita koju najčešće koristim. Relativno nepoznate marke “Lordan”, navodno 100% pamuk. Ne pregustoga tkanja, relativno tanke.

Tip 2:

95% pamuk, 5% spandex. Jednako nepoznate marke “Drole”. Nešto deblje, ali i neudobnije u ljetnim mjesecima, za velikih vrućina.

Tip 3:

Najudobnije, ali i starije pa elastična traka slabije drži. Marka nepoznata. Gušćeg tkanja od zaštite TIP 1, ali treba uzeti u obzir rok trajanja.

Tip 4:

Tipične kupaće. Ispod mrežica, puno slobodnog prostora. Epidemiološki neuvjerljivo u usporedbi sa slip gaćama, ali pokriva više prostora od tangi.

Ako biste mogli detaljnije stručno analizirati prikazane primjerke te nam savjetovati najkvalitetniji tip zaštite od širenja koronavirusom, bio bih Vam zahvalan.

Srdačno,

Ivan Pokupec

Poslano:

HZJZ – Hrvatski zavod za javno zdravstvo (stožer)

Ministarstvo Zdravlja

Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp