Napustila nas je Zora Cazi Gotovac
(Beograd, 30. srpnja 1948.- Zagreb, 29. srpnja 2021.)

Napustila nas je Zora Cazi Gotovac
(Beograd, 30. srpnja 1948.- Zagreb, 29. srpnja 2021.)

Ako listate Dokumente MSU-a iz sedamdesetih godina 20. stoljeća ili ste u datom času bili u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu i vidjeli čuveni polusjedeći akt Tomislava Gotovca znajte da je to fotografirala Zora Cazi Gotovac, asistentica i supruga velikog redatelja eksperimentalnog filma, performera i multimedijalnog umjetnika Tomislava Gotovca.

Njegovim javnim akcijama šišanja i brijanja iz osamdesetih na Cvjetnom trgu u Zagrebu i u Galeriji Modulor, asistirala je Zora, a njegove lude i originalne kostime u kojima je izvodio ulične performanse prodajom omladinskog lista Poleta osmišljavala je i šivala Zora. Kada je Tomisla Gotovac preminuo, osnovala je u njegovom bivšem stanu-atelijeru u Krajškoj ulici u Zagrebu Institut Tomislava Gotovca, i izbrendirala njegovo ime novom aktualnošću usmjerenom prema uglednim svjetskim galerijama, mudro odabravši, na preporuku Jadranke Vinterhalter, Darka Šimičića za kustosa i voditelja Instituta. Bila je izvrsna organizatorica, a to joj je ležalo, ne samo zato što je po horoskopu lavica, nego i zato što je svoj radni vijek diplomirane ekonomistice provela uglavnom kao uspješna direktorica.

Ušavši s Institutom dublje u umjetnički svijet surađivala je sa brojnim stručnjacima, jer se radi o vrlo različitoj građi, dokumentaciji i djelima. S Hrvatskim filmskim savezom rješavalo se pitanje filmova, Muzejski dokumentacijski centar pomogao je u izradi elaborata o preventivnoj zaštiti materijala, čega se u Institutu strogo pridržavaju – mjere vlagu, temperaturu, način skladištenja. Gotovčev Institut financira se s različitih strana. Jedan dio dolazi od Ministarstva kulture, Erste fundacija dosad im je najveći sponzor, tu su i privatna sredstva, javljaju se stalno na natječaje, a očekuju i potporu od Grada. Tom Gotovac je zahvaljujući Institutu, danas jedan od najtraženijih umjetnika u svjetskim razmjerima.

Prije Instituta Zora Cazi Gotovac osnovala je i vodila Udrugu za psihološku pomoć roditeljima psihički oboljele djece koja je u suradnji s psihijatrima i liječnicima radila na osvještavanju bolesti i metodama kako se nositi s njima.

I na društvenom i na osobnom planu Zora Cazi Gotovac utrla je vidljivo svoj trag. I sasvim osobno: draga Zoro, nedostajat ćeš mi zauvijek!

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp