Europska Unija i Euro će se utopiti u dugovima

Europska Unija i Euro će se utopiti u dugovima

Javni dug članica EU premašio je 12 tisuća milijardi eura (hrvatski: 12 bilijuna eura), a 2000.g. iznosio je 5 bilijuna eura. EU je postala carstvo dugova. Nitko više ne pita kada će se smanjiti već do koje nove vrtoglave razine će doći.  Pored javnoga duga privatni dugovi u EU su također enormni i dostigli su oko 95% BDP-a u EU.

Ništa toliko ne ugrožava europsku monetarnu uniju i projekt Euro kao rast dugova. Na prostoru Europe su do sada postojale dvije monetarne unije: Latinska (Francuska, Belgija, Švicarska i Grčka) i Skandinavska (Švedska, Danska i Norveška). Obje su trajale 50-tak godina, a propale su zbog dugova. Dva velika svjetska rata su između ostalog bila način rješavanja problema tih dugova. Velika je vjerojatnost da će tako završiti i Europska monetarna unija i zajednička valuta euro. Projekti EU i euro bez ikakve ozbiljne rasprave u važnim javnim medijima a ono što vidimo je čista ideologija i politikantstvo. Nikada nije bila veća potreba preispitivanja ova dva projekta nego sada.

Posebno treba naglasiti da je euro novac bez države jer EU nije nikakva država već obična unija koja ima 27 članica sa 27 ministarstava financija i isto toliko fiskalnih politika. A imaju samo jednu monetarnu politiku. Još davno, Aristotel je ustvrdio i bio u pravu da tako nešto ne može opstati.

Sada je po prvi put EU emitirao “zajedničku obveznicu” kako bi se spasio projekt EU i da većina zemalja ne potone zbog dugova. To je taj famozni program “obnove i otpornosti”. Međutim, nitko ne zna tko stoji iza te emisije jer nema zajedničke države. Naravno, netko će reći; pa stoje zemlje članice sukladno svom udjelu u kapitalu ECB-a. Ako kamatne stope počnu ponovo rasti, a morati će, prva će pasti na koljena Italija koja neće moći vraćati niti stari dug, a kamoli svoj udjel u ovoj zajedničkoj obveznici. O ovim problemima u Hrvatskoj se uopće ne raspravlja, već samo o uvođenju eura što gura HDZSDSS trgovačka koalicija u svim medijima koji su potpuno ovisni o novcu Vlade.

Dakle, dvije monetarne unije su propale zbog dugova, a propast će i sadašnja monetarna unija iz istih razloga zbog neviđeno brzog i snažnog rasta javnog duga. Tada će nastati kaos za zemlje koje su prihvatile zajedničku valutu euro, a spasit će se zemlje koje budu zadržale svoju valutu. Zato Hrvatska mora zadržati našu kunu poput Mađara, Čeha, Poljaka, Rumunja, Danaca, Bugara i Šveđana.

Zapamtimo na kraju: ne stvara novac državu, nego država stvara novac. Ne može euro stvoriti privid zajedničke države, već zajednička država daje smisao zajedničkom novcu. A zajedničke države od sadašnje EU očito ne može biti.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp