Prilika ili prisila

Prilika ili prisila

Svugdje i na svakom koraku čujem kako netko govori: „iskoristi priliku, bit će ti žao“… Moje je iskustvo da mi najčešće bude drago što sam propustila priliku. Da, svi će reći „budalo!“… „Jednom se živi!“; „Kad ostariš, lupat’ ćeš se po glavi što nisi…“; „Godine idu…“

Gdje je stvarni život? U činu ovom ili onom? U činu za koji kažu da je baš dobar?  Ili je život u nama? Koliko pristajemo na polovne i neželjene stvari jer tako drugi kažu? Moj život unutar mene je tekući. Fluidno se smije, raduje, čak i ponekad ljuti i viče. Ali ispunjen je Ljubavlju.

Poznajem zakon uzroka i posljedica. Zamislim priliku i vidim koliko se Svemira uskomeša i koliki mi povratni paket sprema. Pošalje mi ga u roku par minuta ili dana. Ovisno koliko je težak… Skrupul. Kamenčić u cipeli…

Pravu priliku ne treba otimati. Niti grabiti za njom… Jer tako postaje pijesak što niz prste curi. Kao voda što je rukama želiš uhvatiti. Prava prilika dođe. Postavi se ispred čovjeka i dozvoli mu da mu unutarnji glas kaže „da“.

Prilika ne donosi samo cvijeće. Često je to lekcija za koju ćemo reći da je bolje da je nije bilo. Ipak, kad prilika odradi svoje, pokupimo biserje. Ono neće curiti kroz prste. Sakupit ćemo ga i zadržati znanje. Sljedeća će prilika biti bistrija i prepoznatljivija.

Priliku prepoznaje duša. Ona uvijek zna. Nepogrješivo selektira namijenjeno. I ide tamo.

Na trpezi punoj jela bira. Hoće li varivo ili pečenku. Tortu ili suhi kolačić. Bira ono najbolje za svoje tijelo.

Zato pustite ljude neka biraju ono što im je namijenjeno. Znaju oni što žele, a što ne. Znaju čemu će se prepustiti, a što odbiti. Točno znaju što je stvarna prilika, a što prisila. Što je ponuda, a što manipulacija. Znaju ti ljudi. Bar oni koji su mi slični. Nije sreća trpati u sebe sve ponuđeno. Imamo puno pravo birati.

Vremenom se stekne sposobnost profinjene i prirodne selekcije. Odgovor Života je uvijek u skladu s našim unutarnjim bićem. Samo mu moramo postaviti pitanje. Jasno i glasno pitanje: „Je li mi ovo namijenjeno?“ Jasan i glasan odgovor uvijek slijedi. Baš uvijek.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp