Ljepota kroz dodatke prehrani


Hijaluronska kiselina, ceramid i kolagen…sve su to sastojci koje pronalazimo u kozmetici, kremama za lice i tijelo, ali sve češće u dodacima prehrani. Dodaju se čak i u napitke, pa tako na policama trgovina možemo pronaći i bočice vode koje nas mame ambalažom s natpisom da sadrže kolagen koji će nas učiniti ljepšima. Koliko u svemu tome ima istine? Može li nam konzumiranje prehrambenih dodataka s ovim sastojcima koristiti na način kako to obećavaju reklame njihovih proizvođača?

Iako ne postoji čudotvoran dodatak prehrani koji će odmah vašu kožu učiniti sjajnom i napetom, a kosu dugom i bujnom, svi ovi pripravci sadrže sastojke za koje znamo da imaju važnu ulogu za ljepotu i zdravlje. Unošenje ovih dodataka u organizam može pomoći tijelu da poboljša svoju prirodnu antioksidativnu moć. Tržište je preplavljeno proizvodima i često se teško snaći u raznolikoj ponudi. Neki od najbitnijih sastojaka ovakvih proizvoda trebali bi biti antioksidansi, biotin, peptidi kolagena, probiotici i hijaluronska kiselina.

Izraz antioksidansi obuhvaća širok spektar vitamina i minerala, ali i fitokemikalije iz biljaka poput karotenoida i polifenola.

Biotin je B-kompleks, poznat i kao vitamin B-7, a vjeruje se da je najzaslužniji za zdravu kosu, jer sudjeluje u proizvodnji glavne komponente za izgradnju kose, keratina.

Biotin također održava  nokte zdravima i jakim. 

Peptidi kolagena mogu učiniti kožu hidratiziranom i elastičnom te samim time i mladolikom.  Prema nekim istraživanjima, uzimanje hidrogeniziranog kolagena tipa 1 u obliku dodatka prehrani u trajanju od 60 dana ublažava bore, učvršćuje crte lica te održava optimalnu vlažnost kože.  Kolagen ujedno osigurava aminokiseline i hranjive tvari potrebne za rast kose.

Hijaluronska kiselina kao dodatak prehrani također će pozitivno utjecati na hidrataciju i izgled kože. 

Dobre masti bitna su komponenta u uravnoteženoj prehrani, a pokazalo se da masne kiseline Omega-3 mogu povoljno utjecati na stanje kože i kose, osobito ukoliko se uzimaju u kombinaciji s antioksidansima. 

Ceramidi su prirodno prisutni u stanicama kože kao njen strukturni elementi djeluju poput ljepila koje kožu čini čvrstom i zadržava vlagu unutar kože sprječavajući agresivne komponente iz okoliša da prodru u nju. S godinama razina ceramida u organizmu opada pa i kožna barijera postaje slabija. Stoga stručnjaci savjetuju uzimanje  fitoceramida (ceramida dobivenih iz biljaka) u obliku dodataka prehrani kako bi očuvali prirodnu barijeru kože.

Dokazana je povezanost zdrave probave sa zdravljem kože. Uzimanje probiotika poboljšava funkciju crijeva što može učiniti čuda i za vašu kožu. Probiotici su korisno oruđe u rješavanju upalnih stanja kože i mogu značajno poboljšati njen izgled.

Uz sve benefite koje nam ovi pripravci mogu pružiti, riječ je ipak samo o dodacima. Za svoje zdravlje, a samim time i ljepotu, najviše ćemo učiniti pravilnom i raznovrsnom prehranom.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp