Referendum o euru mora se održati


Plenkovićeva vlada želi na silu uvesti euro i ne bira sredstva da to učini.

U tom smislu koristi i korona krizu na način da stalnim sijanjem straha od zaraze guraju na drugom kolosijeku  projekt euro kojim nas uistinu žele zakucati čvrsto na dno EU gdje se sada i nalazimo.

Ovih dana ponovno je održana Europarada s poznatim licima koja već tri godine sudjeluju u toj propagandnoj akciji. Samo bi lud čovjek u ovako teškoj situaciji zdravstvene krize i polomljenih ekonomskih veza u Europi i svijetu trčao da uvede stranu valutu.

Mudri državnici i ekonomisti u ovakvoj kriznoj situaciji čuvaju svoje valute kao izuzetno važnu polugu očuvanja gospodarstva i financija.

Nevjerojatno je s kojom lakoćom premijer kao pravnik govori o euru navodeći marginalne koristi od mogućeg uvođenja. Njemu je jasno da Hrvatska ne ispunjava kriterije, ali je više nego očito da gura euro kao politički projekt. Upravo tako radila je grčka vlada ne libeći se lažiranja statističkih podataka samo da uđu u eurozonu. I kada su ušli, nakon par godina su zaglavili u blatu iz kojega neće izaći, već samo dublje propadati. Javni dug im je prije ulaska u eurozonu iznosio oko 105% u odnosu prema BDP-u a sada je oko 210%. Grčkom gospodarstvu je euro ugrozio najvažniju stvar, a to je konkurentnost koja je iz godine u godinu padala jer je njihova inflacija bila osjetno viša od konkurenata u eurozoni, a produktivnost slabila.

Zato će se Grčka valjati u blatu sve većih problema i nema joj spasa. Plenković nas uistinu gura u “Grčki scenarij”.

Ako nema realnih uvjeta za uvođenje eura, onda treba posegnuti za propagandom što je danas Vlada i učinila. Pozvali su potpredsjednika EU komisije Latvijca Dombrovskisa  koji je po obrazovanju inženjer, fizičar, ali ga to uopće ne smeta i sprječava da se pača u složena pitanja monetarne politike i međunarodnih financija. On je ustvari samo političar kojemu nije problem bilo što reći.

EU je u dubokoj krizi kao i projekt euro i za njega je, kao i u slučaju ostalog vodstva EU, poželjno naći nekoga kao hrvatsku vladu za jačanje optimizma pod svaku cijenu. Gdje oni okom – Plenković skokom. Došao je do točke da prijeti i šalje poruku da referenduma o uvođenju eura neće biti. Jer, on je odlučio.

Poziva se na referendum o pristupanju Hrvatske u EU kada je izašlo samo 43% birača, odnosno na kraju priče o ulasku Hrvatske u EU odlučilo je svega 28% građana, što je nelegitimno.

Nelegitimna je i sadašnja Vlada koja je na prošlim izborima dobila samo 17% podrške biračkog tijela. Upravo takvi koji znaju da su nelegitimni učinit će sve da se diktatorski ponašaju. Goethe je jednom rekao da nema ničeg opasnijeg od poduzetnog neznanja, a kada se tome dodaju privatni interesi onda smo uistinu u velikim problemima.

I zato referenduma mora biti. To nije pitanje za desnicu ili ljevicu, već je ključno za ukupno gospodarstvo i hrvatski narod.

I za kraj argumenti: u 20 godina postojanja eurozona je imala prosječni rast BDP-a od samo 1,5%, a nakon 2018. godine samo 0,8% što predstavlja područje s najnižim rastom na svijetu i snažnim rastom dugova. Obujam međusobne trgovine u eurozoni bio je veći pri pojavi eura nego danas, što ruši teorijsku podlogu njegova postojanja. I još puno toga o čemu ću od sada češće pisati.

Zemlje koje puno bolje stoje od nas poput Mađarske, Poljske, Češke, Danske i Švedske i ne pomišljaju na uvođenje eura.

Oni očito brane svoje nacionalne interese. Referendum o euru mora se održati jer je demokracija i sloboda medija i drugačijeg mišljenja u toj mjeri ugrožena da nas može spasiti jedino direktna  demokracija – referendumima.

Pozivam sve oporbene političke stranke da se okupimo oko ovoga prevažnog pitanja i zaboravimo sve naše razlike.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp