Jadran Lazić – od Splita do Hollywooda i dalje


Jadran Lazić poznatiji je u svijetu nego kod nas već samom činjenicom da je upravo tamo stvorio svoj bogat fotografski opus koji sada prikazuje na izložbama u Hrvatskoj, počem u Bolu, Splitu. Zagrebu itd. uz promociju monumentalne monografije u dva toma u kojoj je sažeo najbolje iz svog golemog opusa.

Fotomonografija razvrstana kronološki u dva toma ujedno je i autobiografija Jadrana Lazića. U prvoj knjizi sam piše o svom zanimljivom iskustvu koji je stijecao kroz pedeset proteklih godina, dok je u drugoj knjizi Lazićev biograf, i koautor, Renato Baretić, kojeg dobro poznajemo po hit knjizi i filmu ‘Osmi povjerenik’. Fotografije Jadrana Lazića tog plodnog i prodornog autora već su odavno valorizirali strogi ali uvaženi urednici časopisa milijonskih naklada i to u izuzetno jakoj međunarodnoj konkurenciji fotoreportera. Prateće izložbe samo su maleni izbor iz tog atraktivnog opusa.

Jadran Lazić rođen je u Splitu 1952. godine gdje već kao srednjoškolac počinje raditi u splitskom dopisništvu kao gradski fotoreporter, a potom kao fotograf tadašnjih estradnih, glumačkih i sportskih zvijezda. Uskoro odlazi u Pariz u potpunu neizvjesnost, ali je vrlo brzo uspio osigurati angažman u uglednoj agenciji Sipa Press. Od paparazza, Lazić je vrlo brzo prerastao u profesionalnog fotografa kojem su svi rado pozirali. Od 1974. godine Jadran Jazić već je u samom vrhu fotografa i fotoizvjestitelja važnih događaja i selebritija. Njegove fotografije objavljuju elitni magazini poput Time, Newsweek, Paris Match, Hello, Gala, Stern, People and Style. Čak dva put osvojio je Newsweekov naslov Fotografije godine, san svakog fotografa (Brežnjev na odru i palestinski oslobodilački lider) ! Tijekom osamdesetih postao je fotografski izvjestitelj s ratišta Irana i Iraka. Nakon što je izmicao metcima i  izbjegao smrt odlučio se uputiti u Hollwood i usmjeriti svoju pouzdanu kameru na zvijezde. Sada je na preko 300 naslovnica magazina koje su mu bile povjerene, potvrdio naziv jednog od najboljih svjetskih celebriti fotografa. Fotografije Jadrana Lazića su  žive i iskrene te prenose duh portretiranih i atmosferu njihovih uzbudljivog života (Marlon Brando, Faye Dunaway, Robert de Niro, Richard Gere, Jodie Foster, Jonny Depp i brojnih drugih) transformirajući njihove žive slike, svojim KLIKOM, u istinski umjetnički rad.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp