Kažnjeničke mjere


Prošlog vikenda 18. i 19. rujna 2021. godine na tisuće Australaca u mnogim su gradovima izašle na ulice protiveći se oštrim mjerama protiv širenja korona virusa.

Martin Foley, ministar zdravstva Savezne države Viktorija izjavio je kako je to ilegalan i beskoristan skup te da će ga policija brzo spriječiti. Prosvjednici su se sukobili sa snagama sigurnosti. Nekoliko je policajaca ozlijeđeno. Uhićeno je više od 250 demonstranata.

Australija se od lipnja ove godine bori s naglim širenjem delta-varijante virusa.

Tijekom ove globalne pandemije Australija je uglavnom provodila politiku “zero covida” uz velika zatvaranja tijekom velikog dijela pandemije. Od početka pandemije u zemlji je zabilježeno 1.167 smrtnih slučajeva i 87 tisuća slučajeva zaraze.

Od sredine lipnja, kada je delta soj prvi puta zabilježen u Sydneyu, bilo je oko 56 tisuća slučajeva.

Mnoge ljude iznenadila je politika australske vlade da žestokim mjerama restrikcije spriječe širenje zaraze Covida -19, ali mene i ne toliko, jer sam ponešto znao o burnoj povijesti te divne zemlje.

Australiju je otkrio kapetan James Cook 1770.godine pristavši u zaljev Botany Bay. Kako su SAD 1776. godine proglasile neovisnost te je započeo rat za oslobođenje od britanskog suverena te nisu mogli tamo slati svoje kažnjenike, Velika Britanija je 1786. godine odredila zaljev Botany Bay kao prvo odredište kažnjenika koje su tamo naselili.

U početku urodi novih žitelja nisu bili dovoljno rodni, pa i im je guverner Arthur Phillip počeo dijeliti zemlju. Tako je postupno počelo naseljavanje Australije.

U prvih nekoliko desetljeća Velika Britanija je dopremila oko 180 tisuća kažnjenika.

Oni su sa sobom donijeli ratarske proizvode (kukuruz, pšenicu i druge) zatim goveda, ovce, konje i gradili ceste te time utrli put razvoju Australije.

S obzirom na tako „grubi“ (kolonizacijom kažnjenika) početak stvaranja jedne države, nije nimalo čudno da policija tako grubo postupa s demonstrantima, ispaljujući gumene metke i galopirajući na konjima prema prosvjednicima, a sve je to djelovalo dosta šokantno na našu domaću i svjetsku javnost.

Zadnji politički potez kojim su otklonili kupnju podmornica od Francuza i odlučili se na strateško partnerstvo sa SAD-om i Velikom Britanijom, potvrđuje veliku važnost Australije na Pacifiku (takozvana linija Canberra –London-Washington pod nazivom AUKUS) kao ravnotežu Kini.

Posljednje vijesti govore da će australska Vlada malo popustiti, no vrlo polako.

Premijer Savezne države Viktorije, Daniel Andrews, izjavio je kako su se zatvorili da bi dobili na vremenu i cijepili 70 do 80 posto pučanstva.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp