Od Hrvatske će na kraju ostati samo ime

Od Hrvatske će na kraju ostati samo ime

Nedavno su naši mediji prenijeli vijest da je Fortenova grupa dovršila postupak prodaje Poslovne grupe zamrznute hrane kompaniji Nomad Foods. Poslovna grupa zamrznute hrane obuhvaća Ledo plus d.o.o. u Hrvatskoj, Ledo Čitluk u Bosni i Hercegovini te Frikom d.o.o. u Srbiji, kao i nekoliko povezanih društava na drugim tržištima jugoistočne Europe te ima portfelj brandova zamrznute hrane i sladoleda koji su tržišni lideri i uživaju visoku prepoznatljivost među potrošačima u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Tim povodom, Fabris Peruško kao glavni izvršni direktor Fortenove u Hrvatskoj dao je sljedeću izjavu:

„Ova velika transakcija zaključena je godinu dana nakon što je u Fortenova grupi pokrenut proces prodaje Poslovne grupe zamrznute hrane, unatoč tome što je projekt proveden u vrlo izazovnim okolnostima pandemije. Puno smo radili na tome i ponosni smo na činjenicu da smo ovom transakcijom u potpunosti ispunili svoje najvažnije ciljeve. Postignuta cijena od 615 milijuna EUR potvrdila je vrijednost našeg biznisa, a istovremeno smo u regiju doveli strateškog partnera koji će nastaviti razvijati posao i biti posvećen razvoju kultnih Ledovih i Frikomovih brandova. Također, očekujemo da će Nomad Foods biti važan poslovni partner regionalnoj maloprodaji Fortenova grupe u budućnosti. Za Fortenova grupu 2021. postaje godina transformacije. Ne samo da smo dovršili refinanciranje i prijenos Mercatora, gdje ostvarujemo planirane sinergije, nego smo i ispunili planove u uspješnoj ljetnoj sezoni, a sada i završili planiranu prodaju Poslovne grupe zamrznute hrane, što je sve rezultiralo time da Fortenova ima znatno snažniju kapitalnu strukturu“

Na kraju je još istaknuo: „Želimo im sve najbolje s novim partnerima i nadamo se da će i ubuduće poslovati s uspjehom koji doista zaslužuju“.

Osvrnimo se sada na još jedan primjer iz naše svakodnevice, nasumično izabran, jer ima ih doista mnogo.

Gospodin Tomislav nakon neuspješnog plaćanja karticom u Amsterdamu, shvatio je da su mu svi bankovni računi – blokirani. Blokirala ga je FINA zbog duga od svega dvadeset i pet kuna starog dvanaest godina.

”Frustriran zovem banku čiji sam klijent dugi niz godina. Uobičajeno čekanje, prespajanje traje minutama. Pitam u čemu je problem, nisam pod blokadom, nemam dugovanja. Gospodin iz banke kaže – zovite Finu. Gospodin iz Fine kaže: ‘Imate dug prema Hrvatskom Telekomu, 25 kuna”’, izjavio je za medije gospodin Tomislav.

Za predmetni dug od lipnja 2009. godine nije znao, niti je ikada primio bilo kakvu obavijest o njemu. ”Toga nigdje na svijetu nema. Da te se ne obavijesti, da ne dobiješ poštu, e-mail, poziv, SMS, obavijest na e-Građani i da završiš pod blokadom zbog 25 kuna”, izjavio je  gospodin Tomislav za medije i dodao da je sva postojeća dugovanja, barem ona za koja je znao da postoje, prema Hrvatskom Telekomu podmirio još 2015. godine, a više nije niti korisnik njihovih usluga.

Te dvije naizgled ničim povezane vijesti, zapravo su pravi eklatantni primjeri putova našega društva u posljednjih tri desetljeća koji zorno pokazuju do kuda smo dogurali.

Ugledni novinar i publicist Nenad Ivanković već je davno napisao i objavio knjigu pod istim naslovom, vidjevši kuda vodi Hrvatsku takozvana „trećejanuarska koalicija“, Predsjedniče, što je ostalo? (Naklada PIP Pavičić, 2000. godine)

Doista, i ja se pitam – što je od svega, za što su podnijete ogromne žrtve, ostalo? I, gdje je u svemu tome naš nacionalni interes, interes našeg čovjeka?

U gore spomenutom slučaju prodaja Leda predstavlja se javnosti kao veliki uspjeh, a zapravo je to „trančiranje“ nekadašnjeg Agrokora našega tajkuna Ivice Todorića od strane ruskih i američkih vjerovnika u svrhu naplate njihovih potraživanja. Prodaja Leda zapravo je samo još jedan u nizu primjera prodaje hrvatskih nacionalnih dobara, a hrvatski zaposlenici te tvrtke sada se nadaju da će ih Noman Foods kao novi vlasnik ostaviti na njihovim radnim mjestima i da nitko od zaposlenika neće dobiti „cipelu“.  Toliko o našem „suverenizmu“.

U ovom drugom slučaju, čovjek je emigrirao u Nizozemsku, ali ga čak i tamo progoni FINA za dug star 13 godina za koji nikada nije bio obaviješten, a sve račune oduvijek uredno podmiruje. Normalno, odvjetnički ured ga jedva čeka u ovršnom postupku „jesti“ što više može s kamatama. Na kraju će gospodin Tomislav platiti dug i samome sebi reći – sretan sam što sam u Nizozemskoj.

Najnovija inicijativa Vlade da od siječnja 2023.godine uvede euro, zadnji je čavao u lijesu naše suverenosti. Uvođenje eura, kako ističe naš kolumnist, prof. dr. Ivan Lovrinović, odgovara samo Bruxellesu i premijeru Plenkoviću, kao i njegovoj HDZ -SDSS kasti, ali ne i hrvatskom čovjeku čija prosječna mirovina iznosi oko 1850 kuna, prosječna braniteljska mirovina oko 2650 kuna i nacionalna mirovina svega 800 kuna. Zabranjuje se čak i pomisao na referendum na kojemu bi ljudi mogli jasno i glasno iskazati svoje mišljenje. Narod i dalje nitko ništa ne pita. Moćnici čine što god ih je volja. Nije li demokracija vladavina naroda? Ne bi li upravo narod trebao biti taj koji o nečemu odlučuje? Iz priloženog bismo mogli reći da mi kao građani nažalost ne odlučujemo baš ni o čemu. Znajući sve to, što drugo reći, nego – blago nama.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp