Ne pitajte HNB o inflaciji

Ne pitajte HNB o inflaciji

HNB (Hrvatska narodna banka) navodi kako je ključni cilj njihove monetarne politike stabilnost cijena. I doista “Cilj Hrvatske narodne banke jest održavanje stabilnosti cijena.” Tako piše u Članku 3 Zakona o HNB-u.

Međutim, nigdje nije u Zakonu nije točno određeno koja je to visina inflacije u postocima na godišnjoj razini koja se smatra stabilnom.

S druge strane, Europska središnja banka je još 1998. godine jasno odredila da pod stabilnošću cijena smatra godišnje povećanje inflacije do 2%. Time su jasno definirali svoju odgovornost.

Zanimljivo je u kojoj mjeri HNB i Vlada guraju pod svaku cijenu uvođenje eura, a nisu u Zakonu o HNB-u definirali taj postotak stabilne inflacije. Zašto nisu? Zato što HNB ne želi prihvatiti odgovornost.

Prema tome, inflacija u Hrvatskoj može ove godine narasti na 5, 7 ili 9%, a HNB može reći da to nije poseban problem jer ih nitko ne može pozvati na odgovornost budući da nisu precizno definirali postotak koji smatraju stabilnom inflacijom.

Dakle, imaju ogromnu neovisnost i nikakvu odgovornost. HNB je država u državi i uz pravosuđe najveći destabilizator hrvatskog društva i države. I zato ne pitajte HNB o inflaciji jer ćete čuti samo floskule i amaterska objašnjenja.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp