Ljudska pohlepa


U što se to čovječanstvo pretvorilo? Kažu da živimo u kreativnim vremenima. Medicina je toliko napredovala da praktično niti jedan čovjek nije potpuno zdrav. Država je toliko moćna da više nitko nije slobodan. Oko nas caruje demokracija, što znači da puno nekompetentnih bira malo korumpiranih. Danas najbolji sportaš, glumac ili pjevač, zarađuje tisuću puta više od najboljeg učitelja, odgajatelja ili liječnika. Materijalno bogatstvo prati duhovna praznina. Gradovi se šire, a pogledi na svijet sužavaju.

Kupujemo više stvari, ali u njima manje uživamo. Povećava se površina stanova u kojima živi sve više samaca. Obitelji su bogatije, ali se parovi sve češće razvode. Raste broj lijepih kuća i razorenih domova. Tehnološki napredak nam štedi vrijeme kojeg imamo sve manje. Naučili smo žuriti i zaboravili strpljivo čekati.

Raste broj stručnjaka i neriješenih problema. Obrazovaniji smo, ali ne i mudriji. Više znamo, a slabije prosuđujemo. Raste broj humorističkih serija i bolesnih od depresije. Stalno se ljutimo, stalno smo umorni. Mozganje pred knjigom zamijenili smo vegetiranjem pred ekranom. Živimo duže, ali ispraznije.

Okruženi smo brzom hranom i sporom probavom. Trećina čovječanstva umire od gladi, a trećina od prekomjerne debljine. Imamo na stotine prijatelja, ali niti jednog pravog. Raste broj društveno visokih ljudi i sitnih duša. Često se svađamo, rijetko volimo, s lakoćom mrzimo.

Dobar ukus je zamijenio šund. Masovna kultura stvara masovne histerije i masovne ubojice. Posjećujemo udaljene planete i asteroide, a ne poznajemo niti najbliže susjede. Centar našeg života postao je šoping centar. Ponosno jedemo “zdravu hranu”, a puštamo da nam mediji truju duh. Sve je više informacija, a sve manje prave komunikacije. Nekad smo stvari trošili, a ljude voljeli, danas je nažalost obrnuto.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp