Jedan od simbola jeseni svakako je bundeva sa svojom karakterističnom narančastom bojom i raznovrsnim oblicima. Iako je, pod utjecajem američke kulture, moja prva asocijacija pri pomisli na ove plodove vezana uz dekoraciju povodom Noći vještica, sve češće mi u misli dolazi i mirisna, gusta juha ili hrskave slane sjemenke.
Izrazito dekorativna, a uz to i ukusna, bundeva ima i brojne koristi za naše zdravlje.
Toplu narančastu boju zahvaljuje beta-karotenu, biljnom pigmentu koji tijelo pretvara u vitamin A i na taj način osnažuje funkcije imunološkog sustava te blagotvorno utječe na zdravlje kože i očiju. Idealna kombinacija vitamina A i C, željeza i drugih hranjivih tvari čini ju snažnom zaštitom protiv raka.
Bundeva se uglavnom sastoji od oko 90 posto vode, a njeno meso obiluje kalijem, magnezijem, kalcijem, bakrom i fosforom. Vlakna u bundevi omogućuju zdravu probavu, a ujedno mogu usporiti apsorpciju ugljikohidrata, uključujući prirodne šećere, tako da nećete osjetiti velike oscilacije razine šećera u krvi.
Načini pripremanja bundeve su uistinu raznovrsni i tu se možemo u potpunosti prepustiti mašti. Možemo ih kuhati, peći, pasirati, pripremati kao slastice, raditi od njih tjesteninu, juhe itd.
Ukoliko ne koristimo masnoće i šećer kod pripreme, bundeva nema veliku kalorijsku vrijednost pa se dobro uklapa i u dijetalnu prehranu.
Svojim zdravstvenim prednostima nadmašuje čak i čudotvornu mrkvu. Pola šalice kuhane mrkve ima 700 miligrama vitamina A, a bundeve čak 1000 miligrama. Bundeva sadrži kalij i antioksidante koji pridonose dobrom zdravlju srca, njen sastav utječe na snižavanje visokog tlaka i može smanjiti rizik od moždanog udara. Kako obiluje vitaminom C, idealna je za jačanje imuniteta u sezoni gripe i prehlade.
Kad je riječ o zdravstvenim prednostima bundeve, ne možemo zaboraviti ni sve pogodnosti bučinih sjemenki koje su odličan izvor esencijalne masne kiseline omega-3, a možemo ih dodati u kašu za doručak, kruh, salate, juhe ili jednostavno grickati same. Sjemenke su također korisne za jačanje imuniteta, a mogu biti od pomoći i dijabetičarima, jer pomažu tijelu da regulira inzulin i smanji oksidacijski stres. Magnezij iz sjemenki pomaže regulirati krvni tlak, a zdrave masti, vlakna i antioksidansi pomažu u snižavanju lošeg kolesterola.
Uvođenjem sjemenki bundeve u prehranu možete ublažiti bol kod artritisa jer su hranjive tvari u ovoj biljci korisne za liječenje boli u zglobovima. Uz to su osobito korisne za muškarce, jer čuvaju zdravlje prostate. Obzirom da sadrže triptofan, koji se u tijelu pretvara u serotonin, mogu poboljšati i san pa ih je dobro grickati prije spavanja.
Od bučinih sjemenki priprema se i brašno visoke hranjive vrijednosti koje možemo koristiti za pripremu kruha i kolača, ali i u kozmetičke svrhe. Ovaj prah bogat cinkom i C vitaminom dodan u proizvode za njegu tijela može djelovati blagotvorno na kožu čineći ju čvrstom i zategnutom. Hranjive tvari iz praha bundeve nahranit će i hidratizirati kožu, a pritom ju neće učiniti masnom, Prednost je i to što je bundeva nježna prema osjetljivoj koži. Brašno od sjemenki bundeve možete dodati u masku za kosu ili u šampon pa nježno masirati tjeme za dubinsko čišćenje.
Sjemenke potrebne za izradu brašna sadrže aminokiseline koje su neophodne za rast kose.
Sezona bundeve upravo traje i na tržnicama trenutno možete pronaći prekrasne primjerke. Odaberite neku po svom ukusu i unesite ugođaj jeseni u svoj dom. Moja se upravo peče u pećnici, a uskoro ću je posuti cimetom i prepustiti se uživanju u ovoj divnoj, prirodnoj jesenskoj poslastici.