Mirjana Marušić Gorska – Posvećena svojoj Rijeci

Mirjana Marušić Gorska – Posvećena svojoj Rijeci

Na početku treba istaknuti da je Mirjana Marušić Gorska jedna od rijetkih umjetnica koja se tematski posvetila Rijeci kao dinamičnom lučkom gradu, istaknuvši karakteristične vizure brodogradilišta, luke i trajekta, transformirajući ih u jaki koloristički i crtački doživljaj. Najnovija izložba u Galeriji Juraj Klović u Rijeci potvrđuje bogati kolorit, dinamiku i snagu koje Gorskine slike emaniraju. Veliki formati slika u lijepom i otmjenom prostoru Galerije ritmizirani bijelinom zida, stvorili su izuzetni likovno-glazbeni doživljaj koji je doticao sa svih strana snagom kolorističke sugestije.

Na njezinim slikama gruba stvarnost gradske luke poprima obrise zadivljenosti tehnikom i strojevima. Slikajući sav taj tehnološki i tehnicistički postav u vizuri grada, umjetnica ne osuđuje nedostatak romantičnog pogleda iz luke na pučinu, već toj stvarnosti daje slikarsku markantnost u kompozicijskom i kolorističkom smislu, a kroz strukturalnost, koju gradi raspršenim kratkim potezima boje, dodaje i određenu svečanost.

Duhoviti naslovi poput onih nadjenutim dizalicama (žirafe) otkrivaju umjetničin ludizam i slikarsku razigranost. Mirjana Marušić Gorska slika s lakoćom i radošću potvrđenu jarkim i čistim bojama i tamnim obrisima slobodne i široke slikarske geste. Realizam je prvotni slikaričin poticaj, ali to nije ono na čemu će inzistirati slikom, osuđujući propast jedne tehničke i društvene ere, koja je objektivno zadesila sva hrvatska brodogradilišta, kao i cijelu industriju. Svi ti preostali egzotični i vizualno zamjetni motivi u riječkom krajobrazu važan su poticaj slikaričinom temperamentu kojim bira te radničke i muževne teme, te ih usklađuje u harmoničnu istodobno i dinamičnu cjelinu. Iz velikih cjelina nastale su slike detalja pod nazivom Igra zmajeva, koji poput puzzla čine cjelinu s vizurama iz kojih su nastale.

Gorska djeluje na likovnoj sceni već četrdeset i više godina, izvela je čitav niz ciklusa, o njezinom stvaralaštvi pisali su mnogi nadahnuti likovni kritičari, a objavljena je i opsežna monografija u nakladi Galerije Cvajner 2007. Iz umjetničinog riječkog atelijera i dalje nastaju nove, vedre i moćne slike, koje svrstavaju Mirjanu Marušić Gorsku u nezaobilazan niz suvremenih hrvatskih kolorista.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp